Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Pintojen kautta tarttumisen riski on olennainen lähinnä sairaalassa, missä on paljon sairaita ja oireilevia potilaita.
Huoneistoon tulee mennä vain, jos se on ehdottoman välttämätöntä vahinkojen korjaamiseksi ja lisävahinkojen estämiseksi. Tällöin pitää ensisijaisesti huolehtia huolellisesta käsihygieniasta, eli pestä kädet THL:n ohjeiden mukaan asuntoon mennessä ja sieltä poistuessa, sekä pitää vähintään 1,5-2 metrin etäisyys sairastuneeseen henkilöön. Parhaiten tämä onnistuu niin, ettei ole sairastuneen kanssa samassa tilassa. Työterveyslaitos ohjeistaa, että asukkaalle voi esimerkiksi soittaa ennen huoneistoon menemistä ja pyytää sairastuneita pysymään eri tilassa. Jos asukas on karanteenissa eli tämä ei ole sairas, vaan välttelee kontakteja varotoimenpiteenä, voi asukas poistua myös ulos huollon ajaksi.
Suu- ja nenäsuojuksen käyttöä suositellaan terveydenhuollon ammattilaisille ja koronavirusinfektioon sairastuneiden potilaiden lähikontakteille, esimerkiksi samassa taloudessa asuville. Jos huoltotoimenpidettä tekevällä henkilöllä on käytössään esimerkiksi asbestikartoituksissa käytettävä hengityssuojain (FFP2 tai FFP3), voi tällaista käyttää. Sen sijaan kevyen suu- ja nenäsuojuksen käyttö voi olla jopa haitallisia, sillä sen asentoa kasvoillaan korjatessa tulee helposti kosketeltua myös silmiä, nenää ja suuta. Jos maskia käyttää, tulee siis edelleen olla tarkkana ja muistaa olla koskettelematta kasvoja.
Tukevan hengityssuojaimen lisäksi voi käyttää kumihanskoja, jos niiden kanssa pystyy tekemään töitä. Kumihanskojakin käytettäessä tulee huolehtia hyvästä käsienpesusta. Mukana kannattaa pitää myös alkoholipitoista käsihuuhdetta, jota käytetään, jos käsien pesu saippualla ei ole mahdollista.
Jos työssä avataan tukkeutuneita viemäreitä ja on mahdollisuus joutua kosketuksiin märkien saostumien kanssa, täytyy käyttää tukevia, kyynärpäähän ulottuvia nitriilikumikäsineitä. Kasvot suojataan kasvosuojuksella eli muovivisiirillä. Myös nestetiivis suojavaatetus voi olla tarpeen. Suojaimia käytetään kertakäyttöisinä ja ne riisutaan heti käytön jälkeen jätepussiin. Jätepussi teipataan kiinni ja viedään heti sekajäteastiaan.
Työvaatteita pestessä käytetään vähintään +60 asteen pesulämpötilaa tai desinfioivaa pesuainetta.
Lue koko ohjeistus Työterveyslaitoksen sivuilta.