Jätepisteen suunnittelu ja mitoitus

Kerättävien jätejakeiden lukumäärän kasvaessa on jätesäiliöiden mitoitus entistä haastavampaa.

Taustatyön voi aloittaa käyttämällä säiliömitoituslaskuria, jolla saa heti alustavan arvion tarvittavista jäteastioista sekä miten eri jätejakeet jakautuvat niihin. Laskurin linkki löytyy heti Molok-verkkosivujen etusivulta. Laskurin antama ehdotus on suuntaa antava ja paikalliset säädökset voivat vielä vaikuttaa ratkaisuun.

Säiliömitoituslaskurilla voi mitoittaa säiliötarpeen talouksien lukumäärän ja kerättävien jätejakeiden mukaan.

Helpoin tapa edetä asiassa on ottaa yhteyttä oman alueen Molok-asiantuntijaan.

Asiantuntijoidemme apu tarjoaa melkoisen ajansäästön, kun ei tarvitse selvittää asioita itsekseen. Heidän osaamisensa ja paikallistuntemuksensa varmistaa, että keräys tapahtuu lakien ja alueellisten jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Asiantuntijoidemme ammattitaito ja kokemus jätepisteiden kokonaisvaltaisesta suunnittelusta on todella korkealla tasolla. Jätepisteen suunnittelu sisältyy aina Molok Oy:n tarjoamaan palveluun.

Paikallisilta Molok-asiantuntijoilta voit kysyä lisätietoa esim. säiliöiden mitoituksesta, kerättävistä jätejakeista, säiliöiden tyhjennyksistä ja jäteastioiden etäisyyksistä rakenteisiin sekä rakennuksiin.

Molok-säiliöitä tarvitaan lukumääräisesti vähemmän

Molok-syväkeräyssäiliöt ovat nimensä mukaisesti suurimmalta osaltaan (60 %) katseilta piilossa maan alla, joten niitä tarvitaan lukumäärällisesti huomattavasti vähemmän kuin pintakeräysastioita samalle kapasiteetille. Molok-säiliöitä on helppo jakaa myöhemminkin eri jätejakeille, jos lainsäädäntö jätteenkeräyksestä muuttuu entisestään. Esimerkiksi yksi 5 m3 MolokDomino -säiliö on mahdollista jakaa jopa viidelle eri jakeelle.

Useamman taloyhtiön yhteinen jätepiste on myös mahdollinen

Useamman taloyhtiön yhteinen jätepiste soveltuu yhtiöille, jotka ovat riittävän lähellä toisiaan ja pystyvät sopimaan asiasta. Sovittavaa on mm. sijoituspaikka – kenen tontille jätepiste lopulta päätyy? Jätepisteen sijainti tulee tietenkin olla sellainen, että yhteinen jätepiste palvelee kaikkia asukkaita mahdollisimman hyvin. Jätepisteestä aiheutuvat kulut on helppo jyvittää taloyhtiöille esimerkiksi huoneistomäärän mukaan.

Yhteisen jätepisteen sijainniksi kannattaa valita keskeinen sijainti, joka on kohtuullisen keskellä kaikkia taloja tai sopivasti kulkureittien varrella.

Yhteisen jätepisteen sijainniksi kannattaa valita keskeinen sijainti, joka on kohtuullisen keskellä kaikkia taloja tai sopivasti kulkureittien varrella.

Harvemmat tyhjennyskerrat säästävät rahaa ja ympäristöä sekä lisäävät piha-alueen turvallisuutta. Korttelikeräysperiaatteella toimiva jätepiste yleensä säästää myös isännöitsijän työtä, kun hallinnoitavana on vain yksi jätepiste usean sijaan. Lue lisää blogista, miten viiden taloyhtiön kimppa Vaasassa säästi selvää rahaa.


Teemu Lampinen

Teemu on Molok Oy:n kotimaan myyntipäällikkö