Ensimmäinen vuosi isännöitsijänä

Laura Stenholmin alku isännöitsijänä on ollut kiinnostava, vaikka osa asiakkaista vähän vierastaakin ”nuorta likkaa”.

Merkonomiksi opiskeleva Laura Stenholm vilkaisi eräänä aamuna kouluun lähtiessään asuintalonsa ilmoitustaulua ja huomasi siinä isännöintiyrityksen yhteystiedot. Stenholm muisti opinto-ohjaajansa vinkanneen, että harjoittelupaikka saattaisi löytyä jostain isännöintiyrityksestä.

Siltä seisomalta Stenholm soitti Uniko Isännöintipalvelut Oy:n toimitusjohtajalle, joka palkkasi hänet haastattelun jälkeen työharjoitteluun.

Stenholm teki kiinteistösihteerin töitä sekä kirjanpitoon liittyviä tehtäviä Turun toimistossa. Harjoittelun jälkeen hän jatkoi kesätyöntekijänä.

– Tykästyin porukkaan ja isännöinti­alaan. Isännöitsijät vitsailivat kesän alussa tekevänsä minusta syksyllä isännöitsijän. Idea jäi itämään.

Syksyllä Stenholm marssi toimitusjohtajan pakeille ja kertoi haluavansa isännöitsijäksi. Hän tiesi, ettei työ olisi helppoa. Stenholm oli juuri päässyt ylioppilaaksi ja suorittanut samaan aikaan merkonomin tutkinnon. Ikää oli mittarissa nippa nappa 19 vuotta. Ylioppilasjuhlissa perhetuttavat hämmästelivät nuoren naisen ammatinvalintaa.

Stenholm suorittaa isännöinnin ammattitutkintoa oppisopimuskoulutuksella Turun ammatti-instituutissa, samassa opinahjossa, jossa suoritti merkonomin tutkinnon. Hän työskentelee yhdessä muutaman muun isännöitsijän kanssa johtavan isännöitsijän tiimissä.

– Pidän työstäni todella paljon. Joka päivä tapahtuu. Aina tulee uutta asiaa ja ihmeteltävää.

Oma tyyli haussa

Asuminen on avautunut työn ja opintojen kautta reilu vuosi sitten omilleen muuttaneelle Stenholmille uudesta näkökulmasta. Hän on oppinut paljon sekä asumisesta että asukkaiden yhteen hiileen puhalluttamisesta. Hänellä ei ollut aiemmin aavistustakaan siitä, miten paljon hallinnollisia töitä taloyhtiön hoitoon liittyy.

Asiakkaat ovat suhtautuneet nuoreen isännöitsijään vaihtelevasti. Osa luottaa häneen täysin, osa haluaa keskustella asioista johtavan isännöitsijän kanssa.

– Moni ajattelee vielä, että isännöitsijä on keski-ikäinen suomalainen mies. He hämmästyvät, kun nuori nainen tulee selittämään heille korjausasioita, Stenholm sanoo.

Stenholm toivoo itsevarmuutensa ja itseluottamuksensa kasvavan tietotaitojen lisääntyessä. Hän haluaa löytää oman tyylinsä työskennellä.

– Meillä on Unikolla eri ikäisiä ja erilaisia isännöitsijöitä, joilta olen saanut monenlaista neuvoa ja toimintamallia. Kun saan riittävästi kokemusta ja opin tuntemaan taloyhtiöt, voin alkaa hoitaa asioita siten, kun minusta itsestäni tuntuu hyvältä.

Uudiskohteisiin erikoistumassa

Stenholm sanoo, että hänellä on vielä paljon opittavaa esimerkiksi tekniikasta.

– Onneksi meillä on Unikolla hyvä tekninen isännöitsijä, jolta voi kysyä neuvoa, Stenholm toteaa.

Työpäivät alkavat usein toimistolla joko Turussa tai lähikunnissa, kuten Mynämäellä. Kevät kului toimintakertomuksia tehden ja yhtiökokouskutsuja lähettäen. Syksyllä Stenholm teki paljon tarjouspyyntöjä.

Mielenkiintoisin asia, jossa Stenholm on ollut mukana, on Museoviraston suojeleman vanhan talon saneerauksen jälkeen tehty vuositarkastus. Hänestä oli kiinnostava kiertää vanhaa puutaloa teknisen isännöitsijän kanssa ja tutustua tehtyihin korjauksiin.

Stenholm oppii mielellään uusia asioita. Häntä kiehtovat etenkin uudet talot ja moderni rakentaminen, joten hän valitsi toiseksi tutkinnon osakseen uudiskohteen isännöinnin.

Uusissa taloissa isännöitsijä pääsee mukaan alusta asti ja saa kaikki langat käsiinsä jo rakentamisvaiheessa.

Kuka:
Laura Stenholm
Ikä:
19 vuotta
Opinnot:
Isännöinnin ammattitutkinto syksyllä 2022
Työpaikka:
Uniko Isännöintipalvelut Oy

Näin ajattelen

“Suosittelen isännöintialaa kaikille, joita se kiinnostaa ja jotka pystyvät toimimaan paineen alla sekä ottamaan vastaan kritiikkiä. Sitä tulee usein. Asukkaat ja osakkaat soittavat isännöitsijälle silloin, kun heillä on jokin hätä tai heitä harmittaa. Kun ongelma on ratkaistu, he eivät tartu puhelimeen kiittääkseen isännöitsijää hyvin tehdystä työstä. Silti tämä on mukavaa työtä.”

Teksti Tiina Komi, kuva Suvi-Tuuli Kankaanpää