Aurinkopaneelit parvekkeelle

Miten päätetään ja mitä pitää huomioida, jos osakas haluaa laittaa aurinkopaneelit parvekkeelleen?

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistajalla on oikeus tehdä omalla kustannuksellaan muutoksia osakehuoneistossa.

Parveke kuuluu pääsääntöisesti osakehuoneistoon ja on näin ollen osakkaan hallinnassa olevaa tilaa. Yhtiöjärjestyksessä asiasta voidaan määrätä myös toisin.

Vaikka parveke onkin osakashallintainen tila, sen ulkopinnat ovat myös osa yhtiön julkisivua. Aurinko­paneeli joudutaan luonnollisesti kiinnittämään rakennuksen ulkopintaan, joko rakennuksen seinään tai parvekkeen ulkopintaan.

Rakennuksen ulkopinnat ovat yhtiön hallinnassa oleva osa, ja yhtiöllä on oikeus kieltää osakasta tekemästä tällaisia muutostöitä julkisivuun.

Myös taloyhtiön sähköjärjestelmä on yhtiön perusjärjestelmä ja kunnossa­pitovastuulla. Osakas tarvitseekin yhtiöltä luvan aurinko­paneelien asentamiseen parvekkeelleen. Taloyhtiön hallitus voi antaa luvan osakkaan aurinko-
paneelihankkeelle. On kuitenkin suositeltavaa, että ensimmäinen tällainen hanke vietäisiin yhtiökokouksen päätettäväksi.

Ennen kuin yhtiö antaa muutostyölle luvan, on selvitettävä myös kunnan käytäntö toimenpideluvan suhteen. Aurinkopaneelit saattavat vaikuttaa rakennuksen julkisivun ulkonäköön.

On tärkeä huomata, että aurinkopaneelin asentaminen tulee jättää ammattilaisten tehtäväksi ja hanke on suunniteltava huolellisesti. Verkkoon kytkettyjen vaihtojännitteisten aurinkosähköjärjestelmien sähkötyöt saa tehdä vain sellainen yritys, jolla on sähköasennusoikeudet.

Yhteistyötä tulee tehdä myös taloyhtiön kanssa. Verkkoon kytkettävä aurinko­sähköjärjestelmä tarvitsee lisäksi aina liittämisluvan sähköverkkoyhtiöltä.

Olisi suositeltavaa, että yhtiö ryhtyisi aurinkopaneeli­hankkeeseen ennemmin kokonaisuutena kuin että yksittäinen osakas toteuttaisi aurinkopaneelit parvekkeelleen itsenäisesti.

Teksti: Aki Rosén, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy