Työssä pitää olla haastetta

Työ isännöitsijänä on tarjonnut Sari Akikille haasteita vähän enemmän kuin hän edes osasi odottaa.

Kun kiinteistösihteerinä työskentelevä Sari Akiki kertoi työkaverilleen haluavansa isännöitsijäksi, tämä arveli, että Akikin täytyy olla hullu. Viisi vuotta isännöintiyrityksessä assistenttina työskennellyt Akikihan tiesi tasan tarkkaan, mitä isännöitsijän työ pitää sisällään. Miksi hän silti halusi alalle?

Sari Akiki tähtäsi isännöitsijäksi jo kiinteistösihteeriksi hakeutuessaan, mutta halusi tehdä säännöllistä päivätyötä niin kauan, kun lapset vielä tarvitsivat häntä.

Heti kun perhetilanne salli, hän aloitti apulaisisännöitsijän työt ja suoritti ensin isännöitsijän ammattitutkinnon ja sen jälkeen johtavan isännöitsijän ammattitutkinnon.

– Kiinnostuin taloyhtiön maailmasta jo 19-vuotiaana, kun ostin ensimmäisen omistusasuntoni. Olin mukana taloyhtiön hallituksessa. Vuokralla asuessani olin mukana asukastoimikunnassa. Olen aina halunnut vaikuttaa aktiivisesti asioihin. Myös lakiasiat kiinnostavat minua.

Parhaimmillaan painetilanteissa

Tärkein tekijä isännöitsijäksi hakeutumisessa oli työn haastavuus. Sari Akiki pitää suurista haasteista, ja hänellä on loistava paineensietokyky.

– Tarvitsen ”äksöniä” ja olen parhaimmillani painetilanteissa, Akiki toteaa.

Paineensietokyky kehittyi paljon Sari Akikin kymmenen kotiäitivuoden aikana. Hänellä on kolme lasta. Ennen lapsia Akiki työskenteli kokkina ja toimi kahvilayrittäjänä Keski-Suomessa. Krooninen käsi-ihottuma pakotti hänet kuitenkin vaihtamaan alaa.

Arabian kielen taidosta oli hyötyä

Nuorempana Akiki ehti asua ja työskennellä myös Kyproksella, missä hän tapasi nykyisen puolisonsa. Tämä on kotoisin Libanonista ja puhuu äidinkielenään yhtä arabian monista murteista, jota Sari Akikikin nyt osaa.

Kahvila-alan yrittäjyys opetti organisoimista ja johtamista. Aika Kyproksella ja Libanonissa opetti taitoja toimia erilaisten ja eri kulttuurista kotoisin olevien ihmisten kanssa. Taidoista on hyötyä nykyisessä ammatissa. Akiki työskentelee Vantaalla, ja hänen asiakastaloyhtiöissään asuu paljon maahanmuuttajia. Akiki vaihtoi huhtikuussa työpaikkaa ja työskentelee nyt Länsimäen Kiinteistöpalvelussa.

Aiemmassa työpaikassaan hän sattui tuuraamaan kerran asiakaspalvelussa, kun sisään käveli kaksi arabiaa puhuvaa miestä. He pohtivat keskenään kahta eri vaihtoehtoa ja puhuivat, onko asia näin vai noin. Akiki vastasi spontaanisti miehille arabiaksi, että asia on näin.

– Miehet katsoivat toisiaan hämmästyneenä ja sen jälkeen minua. He eivät voineet uskoa, että osasin heidän kieltään. Hauska tilanne on jäänyt mieleeni, Akiki kertoo.

Rauhallisesti ja jämäkästi

Työ isännöitsijänä on tarjonnut Akikille juuri niitä haasteita, mitä hän työltään odotti, ja vähän enemmänkin.
Kinkkisissä tilanteissa hän on joskus huvittuneena muistuttanut itseään, että tätähän hän tilasi!

Sari Akikilla on neljä kiinteistöalan tutkintoa, joista on ollut hyötyä silloin, kun hän joutuu osoittamaan pätevyytensä asiakkaille ja perustelemaan heille, miksi joku asia kannattaa tehdä juuri tietyllä tavalla.

Hankalien asiakkaiden kanssa selviää parhaiten pysyttelemällä rauhallisena ja kuuntelemalla toista osapuolta.
Oma kanta on sanottava tarpeen tullen jämäkästi ja nivottava tarvittaessa esimerkiksi johonkin lakipykään.

– Asiakkaiden luottamus ammattitaitooni on lisääntynyt, kun he ovat huomanneet, että tiedän oikeasti, mistä puhun, Akiki kertoo.

Näin ajattelen

“Isännöitsijän työ sopii sellaiselle, joka pystyy sekä itsenäiseen työskentelyyn että tiimityöhön ja asiakaspalveluun. Asiakaspalveluhenkisyys tarkoittaa sitä, että pitää siitä aidosti ja paljon. Työ vaatii hyvää kommunikaatiotaitoa ja kykyä ottaa vastaan muiden mielipiteitä”

Kuka

Sari Akiki

Ikä: 53 vuotta

Koulutus: KISI, VVT, IAT ja AIT

Työpaikka: Länsimäen Kiinteistöpalvelu O

Teksti: Tiina Komi

Kuva: Jarkko Mikkonen