Kaupallinen yhteistyö: Purkutyö on korjauksen kivijalka

As. Oy Pirkanportissa tehtiin laajoja ja vaativia purkutöitä ennen julkisivuremontin aloittamista.

Taloyhtiön laajoissa ja vaativissa korjausurakoissa asbestin purkutyön osuus on oleellinen osa koko projektin onnistumista.

Tamperelaisen As. Oy Pirkanportin haitta-­ainekartoituksessa löydettiin asbestia parvekekaidelevyistä, parvekkeiden taustaseiniltä sekä julkisivu­levyistä. Vuonna 1962 rakennettuun taloyhtiöön kuuluu kolme toisiinsa kytkettyä 5–7-kerroksista taloa, liikerakennus ja kaiken kaikkiaan sata asuinhuoneistoa. Asbestipitoisia Minerit-levyjä tuli purkaa noin tuhannen neliömetrin alueella ennen kuin julkisivua päästiin uudistamaan. Työn toteuttajaksi valittiin Purkupiha Asbestityöt Pori Oy.

Projekti alkoi maaliskuussa 2022, ja se valmistui noin 3,5 kuukaudessa. Työhön sisältyi asbestia sisältävien materiaalien poistamisen lisäksi parvekekaide­levyjen irrottaminen sekä esimerkiksi sisäänvedettyjen tuuletusparvekkeiden laattojen ja rakenteiden purkutyöt tuentoineen.

Asbestipurku toteutettiin ulkotilassa kokonaisena irroittamalla. Työn alkaessa rakennus suojattiin tarvittavilta osin. Projekti eteni julkisivu kerrallaan siten, että yhden kokonaisuuden valmistuttua rakennuttaja pääsi välittömästi aloittamaan oman työnsä.

Aika on rahaa

Purkupihan aluejohtaja Janne Viljanen kertoo, että tämän kokoluokan urakka vaatii tekijältään ammattitaitoa, resursseja ja tarkkaa projektinhallintaa.

− Aikataulutuksen merkitystä ei voi tarpeeksi painottaa. Jos homma alkaa valua purkutöiden osalta, koko korjaus-

urakka uhkaa siirtyä. Tämä voi merkitä taloyhtiölle taloudellisia tappioita ja työn laatuun liittyviä ongelmia, Viljanen sanoo.

Kohteisiin laaditaan aina myös purkutyösuunnitelma, joka hyväksytetään pääurakoitsijalla. Lisäksi yritys huolehtii siitä, että jokaiseen hankkeeseen koosta riippumatta sisältyy työturvallisuussuunnitelma.

− Laitamme paljon aikaa turvallisuuden suunnitteluun yhdessä rakennuttajan kanssa. Työt tehdään tehokkaasti ja taloudellisesti, mutta työntekijöiden sekä asukkaiden hyvinvoinnista ei tingitä missään vaiheessa, Viljanen summaa.

Kartoituksesta purkutyöhön ja lajitteluun

Asbestikartoitus tulee tehdä aina, jos ollaan purkamassa tai saneeraamassa ennen vuotta 1994 valmistunutta rakennusta. Asbestikartoitus on pakollinen kaikenlaisissa purkutöissä, myös yksittäisissä huoneistoissa. Asbestipurkutyön saa lain mukaan suorittaa ainoastaan asbestipurku­työluvallinen yhtiö.

Kun taloyhtiö etsii tekijää pieneen tai isoon asbestipurkuun, sen kannattaa tarkastella referenssien ohella palvelutarjoajan kokonaistarjontaa. Purkupiha hoitaa tarvittaessa ketjun kaikki vaiheet aina asbestikartoituksesta saneeraus­purkutöihin ja materiaalien kierrätykseen.

− Toimintavarmuus, monipuolisuus ja kyky toimia kaikenkokoisissa hankkeissa ovat vahvimmat valttikorttimme, Viljanen kiteyttää.

Teksti ja kuva: Purkupiha

Tämä palsta on osa Isännöintiliiton ja Purkupihan kaupallista yhteistyötä. Tiedustelut: henrika.palin@isannointiliitto.fi tai janne.tiitta@isannointiliitto.fi