DNA Oyj kisaa Palveluverkostoyritys 2020 -palkinnosta

DNA Oyj on valittu Palveluverkostoyritys 2020 -finalistien joukkoon. Yhteensä kolme finalistia kilpailee Palveluverkostoyritys 2020 -palkinnosta, joka julkistetaan Isännöintipäivillä 18.11.2020.

Kuvassa vasemmalta vasemmalta Mari Lahtinen, Antti Korpelainen ja Mikko Lietsalmi DNA:lta, kuva: Juho Kuva.

Tietoliikennekonserni DNA Oyj on laajentanut taloyhtiöille tarjottavaa palvelurepertuaariaan energiankulutuksen vähentämiseen. Viime vuonna markkinoille tuotu älylämmityspalvelu Wattinen auttaa kotitalouksia ilmastopäästöjen vähentämisessä tekoälyn avulla.

– Nykyisiin lämmitysjärjestelmiin asennettava älykäs palvelu säätää lämmitystä asukkaiden asumistottumisten mukaan ja poistaa automaattisesti turhaa energiankulutusta, kertoo Wattisen liiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Lietsalmi DNA:lta.

Tällä hetkellä Wattinen on tarjolla niihin pääkaupunkiseudun kiinteistöihin, joissa on kaukolämmöllä lämpiävä vesikiertoinen patterijärjestelmä. Palvelu on laajenemassa myös muihin isoihin kaupunkeihin ja muihin lämmitysjärjestelmiin sopivaksi.

Taloyhtiöille kyseessä on avaimet käteen -palvelu, jossa tavallisten termostaattien tilalle vaihdetaan älytermostaatit. Wattinen ohjaa lämmönsäätelyä huomioiden esimerkiksi eri tilojen kapasiteetin varata lämpöä. Taloyhtiö voi määrittää tilojen lämmitykselle rajat ja suunnitella kertyneen datan pohjalta säästöjä. Asukkaat taas pääsevät Wattisen mobiilisovelluksen kautta kertomaan esimerkiksi nukkumisajoistaan, joiden pohjalta Wattinen optimoi lämmityksen.

Wattisen tuomat energiasäästöt kertyvät monesta eri osatekijästä. Tasaisempi ja sääennusteen huomioiva lämmitys ensinnäkin vähentää turhaa lämmitystä. Palvelu voi myös säätää lämmityksen ja veden kulutuksen huippupiikit eri aikoihin, jolloin tarvittava huipputeho jää matalammaksi. Energiayhtiöt laskuttavat kaukolämmön perusmaksut huipputehon mukaan, joten taloyhtiölle koituu säästöjä. Huoneistojen tasolla lämpötilaa voidaan laskea esimerkiksi niiksi ajoiksi, kun huoneisto on tyhjillään. Kohteissa on Wattisen avulla saatu aikaan 10-30 prosentin säästöjä lämmityksessä.

– Nyt puhutaan paljon energiantuotannosta, mutta haluamme Wattisella nostaa esiin myös kulutuksen, koska sieltä löytyy paljon helppoja tapoja säästää energiaa ja vähentää ilmastopäästöjä, sanoo Lietsalmi.

DNA:lla on meneillään muitakin ekohankkeita. Yhdessä kumppaneiden kanssa on käynnistymässä Energiahaaste 2021 -kilpailu, jossa pääkaupunkiseudun taloyhtiöt haastetaan säästämään energiaa vähentämällä kulutusta eri keinoin.

DNA on myös sitoutunut saavuttamaan hiilineutraaliuden liiketoiminnassaan vuoteen 2030 mennessä. DNA:lla tarkastellaan esimerkiksi sitä, miten tietoverkkojen sähköntuotanto tehdään, ja miten hukkalämpöä hyödynnetään. Etätöitä yrityksessä on suosittu jo vuodesta 2012 alkaen.

DNA työllistää Suomessa kaikkiaan noin 1600 ihmistä ja sen liikevaihto oli 942,1 miljoonaa euroa vuonna 2019. Wattinen on yksi yrityksen taloyhtiöille tarjoamista palveluista.

Finalistit valinneen palkintoraadin asiantuntijoina toimivat tänä vuonna asiakkuusjohtaja Aki Salo Isännöintiliitosta, toiminnanjohtaja Satu Grekin Kuntoutusyrittäjistä ja toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen Raklista sekä asiantuntija Teemu Kettunen Motivalta.

Finalisteista valitaan lopulliset voittajat yleisöäänestyksellä. Eniten yleisöääniä saaneet voittajat julkistetaan virtuaalisessa palkintogaalassa Isännöintipäivillä 18.11.2020.

ÄÄNESTYKSEEN