Isännöitsijä kavalsi taloyhtiöiltä – isännöintiyritys havaitsi kavallukset ja maksoi viedyt rahat taloyhtiöille

Mäntsälässä isännöintiyrityksessä työskennellyt entinen isännöitsijä kavalsi taloyhtiöiltä noin 80 000 euroa. Isännöitsijä myönsi tiistaina käräjäoikeudessa kavallukset, ja asia saatiin riidattomasti päätökseen. Taloyhtiöillä ei ole saatavia oikeudenkäynnissä, vaan Isännöinti Leivonen maksoi työntekijänsä kavaltamat rahat taloyhtiöille. Isännöinti Leivosella oli rikosturvavakuutus ja kassassa rahaa kavallettujen varojen maksuun takaisin taloyhtiöille.

Vyyhti alkoi selvitä, kun yrityksen kiinteistösihteeri huomasi epäselvyydet laskujen maksussa. Isännöitsijä oli saanut siirrettyä isännöimiensä taloyhtiöiden laskujen maksun yhteydessä rahaa omalle tililleen vaihtamalla laskun saajan tilinumeron omakseen.

Varoja kavaltanut isännöitsijä sai vuoden ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta. Oikeus määräsi hänet myös maksamaan takaisin Isännöinti Leivoselle kavalletut varat sekä oikeudenkäynti- ja muut kulut.

− Olo on helpottunut, sillä saimme riidattomasti päätökseen yli kaksi vuotta kestäneen asian, Isännöinti Leivosen toimitusjohtaja Antti Leivonen kertoi tiistaina käräjäoikeuden päätöksen jälkeen.

Leivonen haluaa, että heidän esimerkkinsä myötä osattaisiin arvostaa enemmän kiinteistösihteerien ja kirjanpitäjien työtä. Kavallustapauksessa yrityksen kiinteistösihteeri kiinnitti ensimmäisenä huomiota taloyhtiöiden laskujenmaksun epäselvyyksiin.

− Kiinteistösihteeri ja kirjanpitäjä ovat minulle toimitusjohtajana silmät ja korvat, Leivonen sanoo.

Leivonen sai Isännöintiliitosta konsultointia, kun tapaus selvisi. Yritys kertoi tapahtuneesta irtisanomansa isännöitsijän asiakasyhtiöille. Yksikään yhtiöistä ei päättänyt sopimusta tapauksen vuoksi.

Kavallus oli järkytys myös yrittäjälle ja kollegoille, jotka ottivat hoitoonsa irtisanotun isännöitsijän asiakkuudet.

− Lähdimme siitä, että haluamme hoitaa asian oikein. Kriisiapu liitosta sekä lakimiehen apu olivat alussa isossa roolissa, kun mietimme paniikissa mitä pitäisi tehdä.

Yksittäisen epärehellisen isännöitsijän kavallukset huonontavat koko isännöintialan mainetta ja luottamusta isännöintiin. Taloyhtiöiden luottamus isännöintiin ja kokemus siitä, että isännöinti on taloyhtiön puolella, on aivan keskeistä, sanoo Leivosta asiassa konsultoinut johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt Isännöintiliitosta.

− Isännöitsijän työ on vastuullista, ja isännöitsijät hallinnoivat isoja omaisuuseriä. Valitettavasti luottamusta on nyt horjutettu. Isännöintiyrityksissä on tärkeää hoitaa taloyhtiöiden asioita läpinäkyvästi, asiantuntevasti ja huolellisesti. Vain avoimuudella ja hyvällä työllä on mahdollista voittaa osakkaiden ja asukkaiden luottamus, Falck-Hvilstafeldt jatkaa.

Falck-Hvilstafeldt pitää hyvänä sitä, että Isännöinti Leivonen on kertonut avoimesti asiakkailleen kavalluksista, kantanut kavalluksien taloudellisen vastuun ja minimoinut entisestään kavallusten riskiä esimerkiksi tiukentamalla taloushallinnon prosessejaan ja lisäämällä läpinäkyvyyttä.

Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Mäntsälän Uutiset.