Isännöitsijä, näin voit auttaa taloyhtiöitä säästämään

Sähkön hinta nousee, kaukolämmössä on korotuspaineita, lainanhoitokulut kasvavat ja remontit ovat kallistuneet. Taloyhtiöiltä vaaditaan nyt taloudellista puskuria. Osaava, aktiivisesti kehitysehdotuksia tekevä isännöinti on taloyhtiön hallitukselle arvokas kumppani. Mitä isännöinnin kannattaa huomioida juuri nyt?

1. Seuraa yhtiön taloudellista tilannetta ja raportoi siitä hallitukselle

Maksetaanko vastikkeet ajallaan, vai alkaako niissä olla viiveitä? Näyttääkö siltä, että on syytä kerätä ylimääräisiä vastikkeita? Onko yhtiökokouksessa tehty päätös ylimääräisten vastikkeiden perimisestä?

Raportoi hallitukselle hyvissä ajoin taloyhtiön taloudellisesta tilanteesta. Pohdi hallituksen kanssa, onko syytä kutsua koolle ylimääräinen yhtiökokous päättämään hoitovastikkeen korotuksista tai ylimääräisistä vastikkeista.

Isännöitsijän kannattaa olla aktiivinen hallituksen suuntaan jo hyvissä ajoin eikä vasta, kun taloyhtiön tili on lähes tyhjä. Neuvotelkaa yhdessä vaihtoehdoista. Ylimääräisiä vastikkeita parempi ratkaisu saattaa osakkaiden kannalta olla se, että vastiketta korotetaan hiukan.

2. Mieti, miten yhtiö voi säästää energiankulutuksessa

Lämmitys on taloyhtiön suurin kuluerä. Voisiko huonelämpötilaa pudottaa? Entä yhteisten tilojen, kuten pyörävaraston, lämpötilaa?

Yleisten tilojen ja pihavalojen valaistuksessa kannattaa hyödyntää led-lamppuja. Pohtikaa myös, kannattaisiko valojen toimia liiketunnistimella. Motivan sivuilta löytyy lisää energiansäästövinkkejä.

Tarkista millainen sähkösopimus taloyhtiöllä on. Jos määräaikainen sopimus on päättymässä lähitulevaisuudessa, hintojen kasvuun on syytä varautua.  

3. Teetä laajempi energiaselvitys energiatodistuksen uusimisen yhteydessä

Energiatodistukset tulee uusia monessa taloyhtiössä vuoden 2023 aikana. Energiatodistukset tulivat kymmenen vuotta sitten kesäkuussa 2013 pakollisiksi taloyhtiöissä huoneiston tai rakennuksen myynnin tai vuokraamisen yhteydessä. Energiatodistus on voimassa enintään kymmenen vuotta todistuksen laatimisesta, joten monet todistukset vanhenevat ensi vuonna.

Energiatodistuksen uusimisen yhteydessä voi olla hyödyllistä teettää laajempi energiaselvitys. Se kertoo, miten energiatehokkuutta ja hiilineutraaliutta voitaisiin parantaa ja kannattaisiko talossa tehdä laajempi energiaremontti.

4. Hyödynnä ARA:n tuet

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille erilaisia avustuksia energiatehokkuustoimenpiteisiin.
 
Energia-avustuksen piiriin lukeutuu yli 20 erilaista energiatehokkuutta parantavaa korjaustoimenpidettä, joita voidaan avustaa. Energia-avustusta voi saada esimerkiksi energiatehokkuutta parantavaan ikkunoiden ja julkisivun uusimiseen, aurinkopaneelien asentamiseen, maalämpöön siirtymiseen, lämmöntalteenottojärjestelmän käyttöönottoon sekä moniin muihin toimenpiteisiin. Avustuksen maksimimäärä on 4 000 tai 6 000 euroa asuntoa kohden riippuen siitä, paljonko energiatehokkuus paranee. 

Lisäksi valmistelussa on myös uusi avustus asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi.
 
Jos isännöit asunto-osakeyhtiöiden lisäksi myös kuntien, seurakuntien ja yhdistysten omistamia kiinteistöjä tai ARA-asuntoja, on niille tarjolla muita tukia, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja yhdistysten on ollut 1.7.2022 alkaen mahdollista hakea ARAlta avustusta omistamiensa kiinteistöjen öljy- ja kaasulämmityksestä luopumiseen. 

5. Kysy pankilta, onko energiaremonttiin mahdollisuus saada vihreää taloyhtiölainaa

Energiaremontin yhteydessä kannattaa selvittää pankilta, olisiko remontin rahoitukseen mahdollista saada niin sanottua vihreää taloyhtiölainaa. Pankkien tavoitteet oman lainakantansa ilmastoystävällisyydestä ovat tiukentuneet, ja korjaushankkeen ilmastovaikutuksiin sidottuihin vihreisiin lainoihin voi saada edullisemmat lainaehdot.  

6. Kerro osakkaille ja asukkaille, miten he voivat auttaa pienentämään kuluja

Moni osakas ja asukas lukee mediasta vinkkejä asumiskustannusten pienentämiseen, mutta omalta taloyhtiöltä tuleva viesti voi olla tehokkaampi. Laadi siis tiedote, jossa kerrot, mitä konkreettisia toimia asukkaat voivat itse tehdä. Motiva on koonnut sivuilleen tiedotepohjia energiatehokkuuteen liittyvään asukasviestintään.

Osa energiansäästöstä vaikuttaa taloyhtiön yhteiseen energian- ja vedenkulutukseen, jotka osakkaat maksavat vastikkeena. Vedenkulutuksen säästöstä asukas voi saada rahallista hyötyä tasauslaskutuksen yhteydessä. Sähkön säästäminen puolestaan näkyy asukkaan sähkölaskun alenemisena.

Säästöjä syntyy myös pienistä puroista. Lajittelemalla jätteet oikein asukkaat voivat itse vaikuttaa jätteiden tyhjennysväleihin. Ylimääräiset kiinteistöhuollon käynnit näkyvät lopulta jokaisen osakkaan kukkarossa.

Taloyhtiön viestinnän siirtäminen sähköisiin kanaviin vähentää sekin taloyhtiön kuluja postituskulujen vähentyessä. Tiukassa taloustilanteessa kaikki säästäminen kannattaa. 

Lue lisää: Riittävätkö taloyhtiön rahat energiakriisissä?