Kiinteistöpalvelualaa uhkaa lakko – mitä isännöinnin kannattaa huomioida?

PAMin antaman lakkovaroituksen mukaan kiinteistöpalvelualan työseisauksista ensimmäinen alkaa 16.3.2023 ja päättyy 18.3.2023. Toinen työnseisaus alkaa 23.3.2023 ja päättyy 24.3.2023. Työnseisaukset toteutuvat, jos neuvottelutulokseen ei päästä niiden alkamisajankohtaan mennessä. PAMin mukaan lakot koskisivat 25 000:ta siivoojaa ja kiinteistönhoitajaa.

Jos isännöinti saa huoltoyhtiöltä tiedon lakosta, isännöinnin on oltava aktiivisesti yhteydessä hallitukseen ja varmistettava, että mahdollinen poikkeustilanne on hallituksen tiedossa. Hallitus tekee päätökset siitä, miten tilanteessa toimitaan. Viime päivinä mediassa on puhuttanut tuore käräjäoikeuspäätös Keski-Suomesta, jossa kiinteistön omistaja velvoitettiin maksamaan noin kahden miljoonan euron korvaukset kerrostalon pihalla liukastuneelle asukkaalle.

− Lakko ei poista taloyhtiön vastuuta talvikunnossapidosta. Lakon aikana taloyhtiön hallituksen on ratkaistava, hoidetaanko hiekoitus esimerkiksi talkootyönä tai hallituksen voimin. Tällöin tulee järjestää talkootyöläisten käyttöön hiekkaa, hiekoitusvälineitä ja lisäksi taloyhtiön kannattaa ottaa talkootyöläisille vakuutus. Isännöinti voi mahdollisesti auttaa asian organisoinnissa, mutta isännöinnillä ei ole mahdollisuutta paikata lakon aiheuttamaa kiinteistöpalvelujen työntekijäpulaa, Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama ohjeistaa.

Isännöinnin kannattaa aktiivisesti selvittää huoltoyhtiöiltä, vaikuttaako lakko heidän toimintaansa. Tietoa lakon piiriin kuuluvista yrityksistä löytyy myös PAMin verkkosivuilta.