Molok Oy kisaa Palveluverkostoyritys 2020 -palkinnosta

Molok Oy on valittu Palveluverkostoyritys 2020 -finalistien joukkoon. Yhteensä kolme finalistia kilpailee Palveluverkostoyritys 2020 -palkinnosta, joka julkistetaan Isännöintipäivillä 18.11.2020.

Molok Oy:n edustajatvasemmalta lukien Marko Penttinen, Asta Ruotsalainen, Teemu Lampinen, Anne Huhtala, Samuli Hellemaa, ja Jenni Rahkonen, kuva: Opa Latvala.

Molok Oy toimittaa jätteiden syväkeräysastioita kiinteistöille, tarjoaa jätteiden lajitteluun liittyvää asiantuntijapalvelua ja innovoi uusia palveluja jätteiden lajittelun tueksi.

– Olemme syväkeräysmenetelmän kehittäjä. Meiltä Suomesta idea on levinnyt myös muualle maailmaan. Erotumme muista valmistajista laajalla syväkeräyksen asiantuntijuudellamme sekä kattavalla asiantuntijaverkostollamme, joka tuntee alueelliset jätehuoltomääräykset, kertoo tuote- ja markkinointijohtaja Samuli Hellemaa.

Syväkeräyksen ideana on, että jätesäiliöt ulottuvat maan alle. Näin pienelläkin pihalla on mahdollista lajitella useaa jätelajia. Lisäksi jäte tiivistyy korkeassa, pystysuorassa säiliössä paremmin ja säilyy hajuttomampana, koska maan alla lämpötila on matalampi. Syväkeräyksessä säiliöiden tyhjennysväli harvenee, jolloin myös jäteautojen aiheuttama ympäristökuormitus vähenee.

Harvemmat tyhjennysvälit ja Molok Oy:n tuotteiden pitkäikäisyys tuovat asiakkaalle myös säästöjä. Säiliöissä hyödynnetään uusioraaka-aineita ja tuotteet ovat muunneltavissa myöhemmin, jos esimerkiksi jätehuoltomääräykset muuttuvat. Säiliöitä varten ei myöskään tarvita jätekatosta, kuten pintakeräysastioille.

– Elinkaarikustannukset jäävät 30-50 prosenttia pienemmiksi kuin pintakeräyksessä, sillä astiatyhjennyksiä tehdään jopa 90 prosenttia vähemmän ja syväkeräysastiat ovat pitkäikäisempiä.

Kun jätehuoltomääräyksiin tulee muutoksia, Molok vastaa niihin ketterästi. Vastikään Molok on kehittänyt Korttelikeräys-konseptin, jossa asuinkortteliin asennetaan yksi yhteinen Molokin syväkeräyspiste. 2021 uudistuva jätelaki edellyttää, että pientenkin taloyhtiöiden on tarjottava lajittelu seitsemälle eri jätteelle.

– Käymme parhaillaan ympäristöministeriön, kuntien ja kaavoittajien kanssa keskusteluja siitä, miten konseptimme voi auttaa kierrätysasteen nostamisessa pientaloalueilla ja pienissä taloyhtiöissä, kertoo kiertotalousasiantuntija Jenni Rahkonen.

Yhtiössä kehitetään myös erilaisia älyratkaisuja. Esimerkiksi sähkölukoilla voidaan tarkkailla säiliöiden käyttöä ja tehostaa tätä. Myös jätteen pintakorkeutta mittaamalla saadaan dataa siitä, kuinka paljon mitäkin säiliötä käytetään. Näin voidaan optimoida tyhjennyksiä.

Molok Oy:ssä on myös alkanut projekti, jonka tarkoituksesta on tehdä yrityksestä hiilineutraali. Lisäksi yritys kiinnittää huomiota erityisesti sosiaaliseen vastuuteen, joka näkyy käytännössä työturvallisuudessa, johtamisessa, paikallisten nuorten aikuisten ja seniorien työllistämisessä sekä kouluttamisessa.

– Haastamme jatkuvasti itseämme ja partnereitamme ympäristöystävällisempään toimintaan, sanoo Hellemaa.

Molok Oy on toimittanut yhteensä yli 170 000 säiliöitä 40 eri maahan. Suomessa yrityksen palvelut kattavat noin viidenneksen asuinkiinteistöjen jätteenkeräysmarkkinoista. Yrityksen pääkonttori tuotantolaitoksineen sijaitsee Nokialla, jossa työskentelee noin 80 henkeä. Lisäksi Molok Oy:n asiantuntijaverkosto työskentelee paikallisesti ympäri Suomen. Molokin liikevaihto vuonna 2019 oli 25,4 miljoonaa euroa.

Finalistit valinneen palkintoraadin asiantuntijoina toimivat tänä vuonna asiakkuusjohtaja Aki Salo Isännöintiliitosta, toiminnanjohtaja Satu Grekin Kuntoutusyrittäjistä ja toimitusjohtaja Jyrki Laurikainen Raklista sekä asiantuntija Teemu Kettunen Motivalta.

Finalisteista valitaan lopulliset voittajat yleisöäänestyksellä. Eniten yleisöääniä saaneet voittajat julkistetaan virtuaalisessa palkintogaalassa Isännöintipäivillä 18.11.2020.’

ÄÄNESTYKSEEN