Sähköautojen latauspisteiden asentaminen on tavanomainen uudistus

Sähköautojen latauspisteisiin saa nyt tukea. Vaikuttaako se päätöksentekoon?

Kirjoitimme sähköautojen latauspistehankkeen toteuttamisesta jo viime keväänä tällä palstalla (Isännöinti-lehti 5/2018). Lain tulkinta on tämän jälkeen muuttunut ja helpottanut hankkeiden läpiviemistä taloyhtiöissä.

Aikaisemmin taloyhtiön sähköverkon kapasiteettia ei voinut kasvattaa tavanomaisena hankkeena, jos sen ainoa tavoite oli mahdollistaa sähköautojen lataaminen. Yhtiö­kokouksen enemmistö­päätöksen lisäksi edellytettiin suostumusta kaikilta kustannuksiin osallistuvilta osakkailta.

Nykyisin sähköverkon kapasiteetin kasvattaminen sähköautojen lataamisen mahdollistamiseksi katsotaan tavanomaiseksi hankkeeksi. Hanke voidaan siten toteuttaa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä ja hankkeen kustannukset kattaa vastikevaroin.

Nykyisin sähköverkon kapasiteetin kasvattaminen sähköautojen lataamisen mahdollistamiseksi katsotaan tavanomaiseksi hankkeeksi. Hanke voidaan siten toteuttaa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä ja hankkeen kustannukset kattaa vastikevaroin. Uuden tulkinnan taustalla ovat yhteiskunnan sähköautoilun edistämisen tuet, odotukset sähköautoilun lisääntymisestä ja muuttuva EU-sääntely.

Useimmiten taloyhtiö voi toki myös toteuttaa latauspisteen muutamalle autolle ilman sähköjärjestelmän muutostöitä. Sähköjärjestelmän kapasiteetin riittävyys on kuitenkin tarkistettava. Lisäksi osakkaiden yhdenvertaisen kohtelun takaamiseksi tulee selvittää, kuinka moni osakas on halukas hankkimaan latauspisteen.

Taloyhtiöille voidaan vuoden 2020 loppuun asti myöntää ARA:n avustusta sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin. Tietyin edellytyksin avustusta voidaan myöntää myös valmisteleviin toimiin
ja latauspisteiden hankintaan. Taloyhtiön kannattaakin sähköautojen latauspisteisiin liittyvää investointia valmistellessaan selvittää mahdollisuudet hyödyntää kyseistä avustusta.

Työt on taloudellisesti järkevää toteuttaa muiden hankkeiden yhteydessä.

Yhtiöiden kannattaa myös muiden perusparannushankkeiden yhteydessä harkita sähköverkon parantamista tai putkitusten asentamista tulevia latauspisteitä ajatellen. Työt on taloudellisesti järkevää toteuttaa muiden hankkeiden yhteydessä erityisesti nyt, kun sähköjärjestelmän muutoksiin on saatavissa avustusta.

Teksti: Tommi Leppänen, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy