Lemmikkien yleistyessä yhä useampi niistä asuu myös taloyhtiössä. Omistajalla on vastuu lemmikkien tekosista. Kotitalo kokosi tietopaketin lemmikeistä taloyhtiöissä.
− Lemmikit ovat osa tavanomaista, normaalia asumista ja hyväksyttävää toimintaa taloyhtiössä siinä missä lasten hankkiminenkin. Esimerkiksi lemmikeistä lähtevää elämän ääntä on siedettävä, kun se pysyy normaalin rajoissa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén sanoo.
Naapurilta ei siis voi kieltää lemmikkien pitoa sen ärsyttävyyden perusteella. Vuokranantaja voi kuitenkin halutessaan kieltää lemmikit vuokralaiseltaan.
Lemmikinomistajalla on vastuu
Lemmikin mukana tulee myös vastuu siitä ja sen tekemisistä. Jos lemmikki aiheuttaa vahinkoja tai häiriöitä, omistaja korvaa vahingot.
Lemmikin aiheuttamasta häiriöstä kannattaa keskustella avoimesti. Omistaja ei välttämättä tiedä esimerkiksi koiran haukkuvan yksinollessaan.
Yleensä yhdessä keskustellen päästään pitkälle, ja lemmikit ovat naapurustossa mukava juttu. Jos asiasta kuitenkin syntyy isompaa riitaa, ei esimerkiksi isännöinti ei ole oikea taho selvittämään asiaa. Riitojen selvittäminen on naapuruussovittelun ja rikostapauksissa puolestaan poliisin tai lopulta tuomioistuimen tehtävä.
Saako kissa tai koira olla irti?
- Suomen järjestyslaki rajoittaa kissan liikkumista vain vähän. Kissaa ei kuitenkaan saa päästää kytkemättömänä lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle.
- Metsästyslain mukaan kotikissan henki on suojattu koko maassa.
- Koirat eivät saa liikkua vapaana taajamassa. Poikkeuksena ovat virantoimituksessa olevat koirat ja opaskoirat.
- Koiraa voidaan pitää vapaana suljetulla pihalla, koirien harjoittelupaikassa ja aidatussa koirapuistossa, mutta tällöinkin koiran pitää olla haltijansa valvonnassa.
- Hyvä käytäntö on, että taloyhtiön piha-alueella sekä kissat että koirat pidetään kiinni.
Lue koko juttu Kotitalo-lehdestä: Lemmikin kuuluvat taloyhtiöön, mutta mitä jos ne ärsyttävät?