Asiointiin viranomaispalveluissa tarvitaan jatkossa henkilökohtainen tunnistusväline tai Suomi.fi-valtuutus

Katso-tunnisteen ja Katso-valtuuksien käyttö viranomaisten sähköisissä palveluissa päättyy 31.12.2020. Jos esimerkiksi isännöintitoimiston ja taloyhtiön välillä on tehty Katso-valtuutus, tämä valtuutus on tehtävä uudelleen Suomi.fi-palvelussa.

Katso-valtuuksien avulla on voinut valtuuttaa yrityksiä asioimaan viranomaisten sähköisissä palveluissa, jos yrityksen henkilöllä ei ole ollut tätä oikeutta asemansa ja nimenkirjoitusoikeuden perusteella.

Jos henkilö on tähän asti käyttänyt viranomaisten palveluihin tunnistautumiseen Katso-tunnistetta, jatkossa tunnistautuminen tehdään henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla. Mikäli esimerkiksi isännöintitoimiston ja taloyhtiön välillä on tehty Katso-valtuutus, tämä valtuutus on tehtävä uudelleen Suomi.fi-palvelussa.

Jos taas muu kuin kaupparekisteriin merkitty ja nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö asioi taloyhtiön puolesta sähköisesti, hänelle on myönnettävä valtuudet Suomi.fi-palvelussa. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, kun kiinteistösihteeri hoitaa osakeluettelon siirtoa Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään tai kirjanpitäjä ilmoittaa hallituksen jäsenten kokouspalkkioita Verohallinnon tulorekisteriin.

Mitä isännöinnin pitää tehdä?

  1. Huolehdi siitä, että taloyhtiön vastuuhenkilöiden tiedot ovat ajan tasalla kaupparekisterissä.
  2. Asioidessa viranomaispalveluissa tunnistaudu henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.
  3. Tee valtuutus Suomi.fi-palvelussa niille henkilöille, jotka asioivat taloyhtiön puolesta viranomaisten sähköisissä palveluissa. Jos yhtiöjärjestyksessä vaaditaan, että nimenkirjoitusoikeus on kahdella yhtä aikaa, molempien on hyväksyttävä valtuutus Suomi.fi-palvelussa.

Lue lisää Suomi.fi-valtuuksista

Tutustu veroasiointiin liittyviin ohjeisiin

Katso tulorekisterin ohjeet