Osakehuoneistorekisterin valmistuminen viivästyy

Osakehuoneistorekisteriin kuuluvan osakeluettelon siirtopalvelun oli tarkoitus avautua lokakuun lopussa. Tällöin omatoimisesti hoidetut taloyhtiöt olisivat voineet alkaa siirtää osakeluettelotietojaan itsenäisesti osakehuoneistorekisteri.fi -sivustolta löytyvän siirtopalvelun kautta. Maanmittauslaitos tiedotti kuitenkin 22.10., että siirtopalvelun käyttöönotto viivästyy tietosuojaan liittyvistä syistä. Tarkempi avautumisaikataulu on luvattu tiedottaa marraskuussa.

– Pahoittelemme, että palvelun käyttöönotto myöhästyy. Viivästyminen harmittaa, mutta haluamme olla varmoja, että palvelun käyttö on turvallista ja riskitöntä, ohjelmapäällikkö Jorma Turunen toteaa Maanmittauslaitoksen tuoreessa tiedotteessa.

Vanhat taloyhtiöt voivat edelleen siirtää osakeluetteloiden tietoja osakehuoneistorekisteriin toimittamalla tiedot lomakkeella, muistuttaa Maanmittauslaitos.

Myös isännöintijärjestelmien vaatimat rajapinnat viivästynevät

Siirtopalvelun avautumisen lykkääntyminen vaikuttaa myös huoneistotietojärjestelmän niin sanottujen rajapintojen valmistumiseen. Isännöintipalvelujen piirissä olevissa taloyhtiöissä osakeluettelon tietoja on tarkoitus tulevaisuudessa liikutella rajapintapalveluiden kautta huoneistotietojärjestelmään ja toisinpäin. Maanmittauslaitos oli aiemmin luvannut, että rajapinnat isännöintijärjestelmiin valmistuisivat tämän vuoden aikana. Keskiviikkona 23.10. Maanmittauslaitokselta kuitenkin kerrottiin, että he ilmoittavat myöhemmin, mikä vaikutus nyt tulleilla aikataulumuutoksilla on rajapintojen valmistumiseen.

– Osakehuoneistorekisterin mukanaan tuomat hyödyt karkaavat siten kauemmas, kommentoi Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Sallmén harmittelee sitä, että kun rajapinnat viivästyvät, ei isännöintijärjestelmiäkään saada kytketyksi osakehuoneistorekisteriin toivotussa aikataulussa ja isännöintiyritykset eivät pääse aloittamaan siirtotöitä.

Valmistautuminen osakehuoneistorekisteriin ei mene hukkaan

Isännöinti-lehden lokakuun numerossa Sallmén esitti valistuneena arvauksena, että isännöintiyritykset alkaisivat siirtää asiakasyhtiöitään rekisteriin syksyllä 2020. Aikaa taloyhtiöiden osakeluetteloiden siirtoon on tällä hetkellä voimassa olevaan lakiin kirjattu vuoden 2022 loppuun asti.

– Maanmittauslaitoksen taholta tulleet viivästykset herättävät tietysti kysymyksen siitä, milloin isännöintiyritykset lopulta pääsevät osakeluetteloja siirtämään. Olemme tässä kysymyksessä Maanmittauslaitoksen tiedotuksen varassa, mutta informoimme jäseniämme heti, kun MML antaa uuden arvion rajapintojen valmistumisen ajankohdasta, Sallmén kommentoi.

Hän kuitenkin muistuttaa, että osakehuoneistorekisteriin valmistautuminen esimerkiksi päivittämällä yrityksen tiedot Kaupparekisteriin ja hoitamalla osakeluettelon tiedot isännöintiyritysten omiin järjestelmiin ajan tasalle ei ole hukkaan heitettyä työtä. Myöskin oman järjestelmäntoimittajan kanssa kannattaa edelleen pitää yhteyttä osakehuoneistorekisterin tiimoilta.

Lisätiedot:

Maanmittauslaitoksen tiedote 22.10.2019