Todistus varainsiirtoverosta muuttuu, omistajanvaihdosilmoitusta ei tarvitse antaa lokakuusta alkaen

Varainsiirtoveron ilmoittaminen ja maksaminen muuttuvat marraskuussa 2019. Tämä tuo muutoksia myös isännöitsijöille.

Uudistusten yhteydessä isännöitsijöiden hallinnollinen taakka kevenee. 1.10.2019 alkaen isännöitsijän ei tarvitse enää antaa Verohallinnolle omistajanvaihdosilmoitusta, vaikka asunto olisi vaihtanut omistajaa vastikkeettomasti, esimerkiksi perintönä tai lahjana.

Vastikkeettomia omistajanvaihdoksia ei tarvitse ilmoittaa lokakuusta lähtien.

Todistus varainsiirtoverosta muuttuu

Todistus varainsiirtoverosta on jatkossa erilainen kuin ennen. Paperista varainsiirtoveroilmoitusta ei enää marraskuusta alkaen leimata Verohallinnon asiakaspalvelupisteessä. Asunnon ostaja saa suoritetusta varainsiirtoverosta todistuksen, kun sekä varainsiirtoveroilmoitus että maksu ovat saapuneet Verohallintoon.

Isännöitsijän vastuu säilyy ennallaan: isännöitsijän pitää pyytää asunnon uudelta omistajalta todistus suoritetusta varainsiirtoverosta ennen osakeluetteloon merkitsemistä. Todistuksia voi olla kahdenlaisia:

  • Jos kaupat on tehty ilman kiinteistönvälittäjää, ostaja saa Verohallinnolta todistuksen varainsiirtoverosta: Katso esimerkki todistuksesta (pdf)
  • Jos kaupassa on käytetty kiinteistönvälittäjää, ostaja saa välittäjältä kuittauksen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Siirtymävaiheessa asiakkailla voi olla vielä myös vanhanmallisia leimattuja varainsiirtoveroilmoituksia. Kaikki nämä tositteet ovat riittäviä selvityksiä varainsiirtoveron suorittamisesta.

Lisätietoa vero.fi:stä ja verkkoseminaarista 23.9.

Osoitteessa vero.fi/muutoksia on kootusti tietoa ja tärkeitä päivämääriä syksyn siirtymäaikaa varten: Tietoa isännöitsijälle.

Lisää tietoa saa myös verkkoseminaarista, jossa Verohallinto kertoi varainsiirtoverotuksen muutoksista mm. isännöitsijän kannalta. Verkkoseminaarin tallenne 23.9.2019

Tallenne on nähtävänä myös Verohallinnon Youtube-kanavalla.

Lähde: Verohallinnon tiedote 5.9.2019