Päätöksenteon kiemurat hidastavat taloyhtiöiden digitalisaatiota

Digitaalisten palvelujen kehittäminen ja yleistyminen jumiutuu taloyhtiöissä usein päätöksenteon vaatimuksiin. Uutta tekniikkaa ja toimintamalleja, esimerkiksi sähköautojen latauspisteitä tai aurinkosähkön hyödyntämistä, ei päästä ottamaan käyttöön, kun asia ei etene taloyhtiön päätöksenteossa. Päätöksentekoa voi hidastaa epävarmuus kunkin tilanteen vaatimasta päätösmallista tai muusta lainsäädännöstä.

Kiinteistöalan digitalisaation esteitä selvitettiin Lakiklinikka.fi:n järjestämässä työpajassa, joka oli osa ympäristöministeriön KIRA-Digi-hanketta. Hankkeen tavoitteena on kuvata kiinteistöalan digitalisaation kannalta ihanteellinen lainsäädäntöympäristö.

Isännöintialan kannalta ihanteellinen lainsäädäntö sujuvoittaa menettelyitä, lisää tiedon avoimuutta ja vie viranomaisasioinnin ”yhdelle luukulle”

Isännöintiliitosta työpajaan osallistui lakiasiantuntija Tommi Leppänen.

– Kaikki rakennusalan digitalisaatio on isännöinnille eduksi ennemmin tai myöhemmin. Isännöintialan kannalta ihanteellinen lainsäädäntö sujuvoittaa menettelyitä, lisää tiedon avoimuutta ja vie viranomaisasioinnin ”yhdelle luukulle”, hän sanoo.

Lakiklinikan osallistujien mukaan ihanteellinen lainsäädäntö on selväsanaista ja selvätulkintaista sekä joustavaa. Tämä tarkoittaisi muun muassa, että lainsäädäntö määrittäisi minimivaatimuksia ja ohjaisi digitaalisiin prosesseihin velvoittamatta kuitenkaan tiettyyn toimintamalliin.

Lainsäädännön jäykkyys hidastaa ja pelottaa

KIRA-Digin tulevaisuusseminaari 6.2.2019

KIRA-Digin tulos- ja tulevaisuusseminaari järjestetään 6.2.2018 klo 10-15:30 Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa, Töölönlahdenkatu 4.

Lisätiedot ja ilmoittautuminen

Lakiklinikkaa pyöritti lakitoimisto Lexia Oy ympäristöministeriön rahoituksella vuoden 2018. Työpajojen lisäksi Lakiklinikka on tarjonnut maksutonta lakineuvontaa hankkeille, jotka edistävät kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatiota. Samalla Lakiklinikka on kerännyt tietoa digitalisaatiota hankaloittavista laeista.

Yleisesti rakennusalan digitalisaatiota näyttää hidastavan tiedonpuute lain tulkinnoista sekä taipumus turvautua vanhoihin toimintatapoihin, vaikka periaatteessa digitaalisia ratkaisuja haluttaisiinkin kokeilla ja edistää.

Esimerkiksi tietosuojalainsäädäntö ja sen kovat sanktiot pelottavat vielä monia. Datan liikkuminen ja luovuttaminen rajoittuu, kun sääntelyä tulkitaan varman päälle.

Isännöintiliitto on mukana myös KIRA InnoHubissa, joka jatkaa KIRA-digin aloittamaa rakennusalan digitalisaation edistämistä.

Lue lisää Lakiklinikan tuloksista

KIRA-Digi

Uutishuoneeseen