Jäsenohje: Päätöksenteko yhtiökokouksessa
Milloin yhtiökokouksessa tehdään määräenemmistöpäätös ja milloin tarvitaan suostumus? Miten päätöksenteko tapahtuu, kun kyseessä on yhtiöjärjestyksen muutos, tupakointikielto tai purkava uusrakentaminen?
Milloin yhtiökokouksessa tehdään määräenemmistöpäätös ja milloin tarvitaan suostumus? Miten päätöksenteko tapahtuu, kun kyseessä on yhtiöjärjestyksen muutos, tupakointikielto tai purkava uusrakentaminen?
Yhtiökokous on osakkaan tärkein vaikutuskanava taloyhtiössä. Isännöinnille se on tärkeä asiakaskohtaamisten paikka. Yhtiökokouksessa isännöinti voi tuoda esiin onnistumisia sekä omaa osaamistaan ja asiantuntemustaan.
Viilun ja Isännöintiliiton 13.1.2021 järjestetyssä webinaarissa esiteltiin yhtä digitaalista työkalua, jolla etä- ja hybridiyhtiökokoukset pystytään järjestämään sujuvasti alusta loppuun. Webinaarissa pureuduttiin konkreettisesti seuraaviin aiheisiin: etäyhtiökokouksen...
Korona-kevät toi etäyhtiökokoukset vauhdilla taloyhtiöihin. Osalle etäkokousten käyttöön ottaminen oli helppoa, osa tuskaili ja osa päätti pitäytyä perinteisissä kokouksissa. Etäkokoukset ovat kuitenkin tulleet jäädäkseen.
Markkinoille on tullut ja tulee varmasti lisää uusia sovelluksia taloyhtiöiden etäkokousten järjestämiseen. 12.11.2020 järjestetyssä webinaarissa kerrattiin, mitä etämahdollisuuksia yhtiökokouksen järjestämiseen onkaan ja mitä kannattaa huomioida.
Webinaarin asiantuntijoina toimivat kehityspäällikkö Ira Tenhunen, lakiasiantuntija Laura Lithenius ja toimitusjohtaja Ilja Knuutinen Iljan Isännöintikeskuksesta Kuopiosta.
Isännöintiliitto suosittelee, että taloyhtiöt hyödyntävät yhtiökokousten ja hallituksen kokousten pitämisessä edelleen etäosallistumista koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten asteittaisesta purkamisesta huolimatta.
Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki taloyhtiön päätöksenteosta yhtiökokousta pitämättä. Esimerkin hyödyntäminen tapahtuu käyttäjän vastuulla. Esimerkin soveltuvuus yhtiön tilanteeseen kannattaa varmistaa asiantuntijalta.
Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki varsinaiseen yhtiökokoukseen osallistumisesta teknisen välineen avulla. Esimerkkiliitteen hyödyntäminen tapahtuu käyttäjän vastuulla. Taloyhtiön hallitus määrittelee tavat, joilla yhtiökokoukseen voidaan osallistua, joten asiakirjaa pitää täydentää näiden tapojen mukaisesti. Liitteen yhteensopivuus yhtiön tilanteeseen kannattaa varmistaa asiantuntijalta.
Tämä on Isännöintiliiton ja Kiinteistöliiton yhdessä laatima, havainnollistava esimerkki etäosallistumisesta postin tai sähköpostin välityksellä varsinaisessa yhtiökokouksessa käsiteltäviin asioihin.
27.3.2020 järjestetyssä webinaarissa pureuduttiin yhtiökokouksen järjestämiseen sähköisesti. Webinaarissa käsiteltiin muun muassa mitä laki sanoo asiasta sekä esiteltiin vaihtoehtoja ohjelmista, joilla sähköisen yhtiökokouksen voi toteuttaa. Webinaarin alustajina toimivat asiakkuuspäällikkö Aki Salo ja lakiasiantuntija Laura Lithenius Isännöintiliitosta, isännöitsijä ja yrittäjä Sami Asujamaa 10+ Isännöinnistä ja toimitusjohtaja Esko Pietikäinen Helsingin Seudun Isännöitsijät Oy:stä ja Taloasema -ketjusta.
Milloin osakas on esteellinen yhtiökokouksessa? Entä hallituksen jäsenen esteellisyys hallituksen kokouksessa?