Isännöinnin merkitys korostuu koronan talousvaikutuksissa

Koronaepidemialla on vaikutuksia talouteen – myös taloyhtiöiden talouteen. Kotitalo kertoo, että jo syksylle ennakoidaan neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhentämisestä. Hankalassa taloustilanteessa asiantuntevan isännöinnin merkitys korostuu entisestään.

Koronavirus on toistaiseksi vaikuttanut taloyhtiöissä lähinnä yhtiökokousten järjestämiseen, saunatiloihin ja kevättalkoisiin. Pankit ennakoivat, että pian myös heikentynyt taloustilanne mietityttää taloyhtiöissä. Osakkailla voi olla maksuvaikeuksia ja taloyhtiöissä joudutaan miettimään, miten yhtiölainoista selvitään.

OP:n pk-yritysten ja yhteisöjen liiketoiminnasta vastaava johtaja Heikki Peltola ennakoi Kotitalossa, että tilanne näkyy jo syksyllä.

− Syksyllä joudutaan väistämättä siihen, että asunto-osakeyhtiöiden kanssa keskustellaan syksyn ja vuodenvaihteen lyhennysten lykkäämisestä, hän arvioi.

Asiantuntevan isännöinnin merkitys korostuu

Asiantunteva, ammattimainen isännöinti on jo pitkään ollut pankeille tärkeä asia. Nyt häiriötilanteessa sen merkitys korostuu entisestään.

Pankkien näkökulmasta ammattimainen isännöinti on edellytys sille, että taloyhtiön taloudenpidon voi olettaa olevan asiantuntevassa hoidossa. Jos rahoitusvastikkeissa alkaa olla rästejä, osaava isännöinti erottaa, onko kyseessä viive vai pysyvä maksukyvyttömyys.

Peltola ennakoi Kotitalossa, että taloyhtiön hallituksille saattaa tulla kipeitä päätöksiä eteen enemmän kuin pitkiin aikoihin.

− Hallitus ja isännöinti ajavat yhtiön etua. Yksittäisen perinnän käynnistäminen ei ole loukkaus perittävää kohtaan, vaan se on kaikkien muiden osakkaiden edun oikeudenmukaista ja sopimuksen mukaista valvontaa, hän sanoo.

Lue koko juttu Kotitalosta: OP ennakoi: jo syksyllä asunto-osakeyhtiöiden kanssa käydään neuvotteluja taloyhtiölainojen lyhennyksistä