Näin järjestyssäännöt päivitetään tähän päivään

Jos taloyhtiössä havahdutaan siihen, että järjestyssäännöt ovat aikansa eläneet, ne kannattaa päivittää. Vanhoissa järjestyssäännöissä voi olla pilkuntarkkoja ohjeita esimerkiksi tuuletusparvekkeiden käytöstä pyhäpäivinä. Tietyt raamit ovatkin paikallaan arjen sujumiseksi, mutta hallituksen kannattaa pohtia, mitä kaikkea voidaan ohjata ja kieltää.

Muista nämä järjestyssääntöjä päivittäessä

  • Osallistaminen: asukaskysely tai keskustelu esimerkiksi taloyhtiön Facebook-ryhmässä on kätevä tapa kartoittaa osakkaiden ja asukkaiden näkemyksiä.
  • Normaalia elämää ei voi kieltää: Sääntöjä laadittaessa täytyy muistaa, että normaali elämä on taloyhtiössä aina sallittua, ja esimerkiksi yöllisiä suihkuja tai vieraiden kutsumista ei voi estää.
  • Laki ajaa järjestyssääntöjen ohi: Yksi perinteinen kiista on myös parvekegrillaus, jota laki ei kiellä. Grillaus kuuluu tavanomaiseen elämään, ja järjestyssääntöihin kirjattu totaalinen grillauskielto onkin lähinnä taloyhtiön suositus.

Jotta osakkaat ja asukkaat oikeasti sitoutuvat talon tapoihin, niistä kannattaa keskustella ja päättää yhtiökokouksessa. Uusien järjestyssääntöjen hyväksymiseen riittää enemmistöpäätös. Jos hallitus linjaa sääntöjä keskenään, ne eivät välttämättä tunnu yhteisiltä.

Lue lisää vinkkejä Kotitalosta: Näin tehdään taloyhtiölle hyvät järjestyssäännöt