Taloyhtiö voi pian tarvita kiinteistönvälittäjän avuksi lainanhakuun

Kun taloyhtiö hakee remonttilainaa, pankki haluaa varmistua siitä, että yhtiössä on asukkaita ja vastikkeenmaksajia vielä lainan loppupäässäkin. Näin varmistetaan, että laina maksetaan takaisin. Taloyhtiöiltä vaaditaan lainanhaussa useita selvityksiä, kertoo Kotitalo. 

Pankit viestittävät, että taloyhtiöiltä tarvittaisiin käsitystä omasta asemastaan asuntomarkkinoilla sekä näkemystä markkinoiden kehityksestä tulevaisuudessa. Kun remontteja suunnitellaan pitkällä tähtäimellä, pitäisi miettiä tehtävien investointien vaikutusta yhtiön tulevaan markkina-arvoon.

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva sanoo, että taloyhtiöt todennäköisesti tulevat tarvitsemaan kiinteistönvälittäjien paikallistuntemusta, mutta yksinkertainen homma se ei tule olemaan asiantuntijoillekaan.

– Markkina-arvon kehityksen selvittäminen koko laina-ajalta on aivan mahdoton vaatimus.  Ei sellaista pysty välttämättä kiinteistönvälittäjäkään arvioimaan, hän sanoo.

Lue koko juttu Kotitalosta: Yksi asia on ratkaiseva taloyhtiölainan saamisessa – selvitystä vaativien asioiden lista on pitkä

Uutishuoneeseen