Muista uudenvuoden juhlinnassa naapurisopu ja turvallisuus!

Taakse ovat onneksi jääneet ne ajat, jolloin ilotulitteiden paukuttelu alkoi heti jouluaaton jälkeen. Nykyään ilotulitteiden käyttöaika on laissa määritelty, joka on rauhoittanut tilannetta. Kaikessa uudenvuoden juhlinnassa kannattaa kuitenkin muistaa turvallisuus ja naapurisopu, jossa muut taloyhtiön asukkaat otetaan huomioon.

Moni lemmikki pelkää uudenvuoden räiskettä ja raketteja. Myös kotieläinten takia on parempi, että taloyhtiön pihalla ei käytetä ilotulitteita. Kuva: Adobe Stock

Tiheästi rakennetulla kaupunkialueella taloyhtiöiden pihat ovat usein pieniä. Tämän vuoksi ilotulitteiden ja rakettien käyttö taloyhtiön pihalla ei ole suositeltavaa turvallisuussyistä.

– Ilotulitteiden käyttäjä on aina vastuussa turvallisesta käytöstä. Turvallisuuden vuoksi ja myös naapurisovun takia on parempi, että ilotulitteita räjäytetään muualla kuin taloyhtiön pihalla, jossa ne voivat aiheuttaa omaisuusvahinkoja, pelkoa ja pahimmillaan henkilövahinkoja, kertoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.

Monissa kaupungeissa on lisäksi erikseen pelastuslaitoksen rajaamia alueita, joissa ei saa lainkaan ampua raketteja tai muita ilotulitteita. On tärkeää myös muistaa, että ilotulitteita saa käyttää uudenvuoden yönä vain klo 18–02 välisenä aikana.

Ilotulitteiden osalta on tärkeää muistaa, että käytettyjä, kuumia ilotulitteita ei tule laittaa taloyhtiön roska-astiaan vaan niiden on ensin annettava jäähtyä kunnolla. Vuosittain useampi roskapalo saa alkunsa kuumasta ilotulitteesta.