Paine energiatehokkuutta lisääviin tekoihin taloyhtiöissä kasvaa – yksi syy on kaukolämmön raju hinnannousu  

Taloyhtiöt tulevat yhä enemmän tuottamaan energiaansa myös omatoimisesti. Kaukolämmön merkittävä hinnannousu on yksi syy, miksi taloyhtiö hakevat kiivaasti uusia ratkaisuja vähentää energiakulutusta ja rahan menoa. 

 Taloyhtiöiden kannattaa tarkastella energia-asioita entistä enemmän. Suurimmat paineet osakkaan maksaman hoitovastikkeen nousuun tulevat energiakustannusten kasvusta, jos mitään ei tehdä, sanoo Isännöintiliiton tutkimus- ja vaikuttamisjohtaja Tuomas Viljamaa 

Helsingin kaupungin energiayhtiö Helen kertoi tiistaina korottavansa syyskaudella kaukolämmön hintaa 30 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että tyypillisen, noin 50 neliön kerrostaloasunnon lämmityskustannukset kasvavat noin 15-20 euroa kuukaudessa. 

Kaukolämmön hinnankorotuksen vaikutus näkyy lukuisten suomalaisten kukkarossa. Tilastokeskuksen viimeisimmän tiedon mukaan vuonna 2019 jopa 77 prosenttia taloyhtiöistä lämpeni kaukolämmöllä.  

Taloyhtiöillä lukuisia mahdollisuuksia tehdä omia ratkaisuja 

Taloyhtiöillä on kuitenkin mahdollisuus kampittaa kasvavia energiakustannuksia monin keinoin. 

 Keskitettyjen ratkaisujen, kuten kaukolämmön, rinnalle on tullut yhä enemmän kiinteistötason toimenpiteitä. Näitä ovat yleisimmin maalämpö ja ilmalämpöpumput, mutta monia muitakin vaihtoehtoja on, kuten entistä tehokkaammat aurinkopaneelit, Viljamaa sanoo.  

Isännöintiliiton julkaisema Energiabarometri paljasti jo vuoden alussa, että taloyhtiöiden kiinnostus kaukolämpöön pääasiallisena energialähteenä putoaa rajusti. Peräti 30 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että taloyhtiö valitsee maalämmön pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, kun lämmityslaitteita seuraavan kerran uusitaan.  

 Valtaosa taloyhtiöistä tulee jatkossakin lämpenemään kaukolämmöllä, ja lämpöyhtiöt tulevat varmasti kehittämään omaa toimintaansa, jotta ne pysyvät kilpailussa mukana. Taloyhtiöissä on kuitenkin nyt tärkeää ymmärtää, että ympäristön ja kustannusten takia on oleellista selvittää omat mahdollisuudet tehdä energiatehokkuutta lisääviä toimenpiteitä. 

Isännöintiliiton lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle ilmastolaiksi

Lisätietoja 

Tuomas Viljamaa
Vaikuttamis- ja tutkimusjohtaja, Isännöintiliitto
p. 040 723 5821
tuomas.viljamaa@isannointiliitto.fi

Uutishuoneeseen