Energiaa voi säästää arjen pienillä teoilla

Energiankulutuksen vähentämisessä avaintekijänä ovat ihmisten omat kulutustottumukset. Pienillä teoilla yksittäinenkin ihminen voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää parhaimmillaan luonnon lisäksi sekä omaa että taloyhtiön rahaa.

Esimerkkejä arjen helpoista energiasäästökeinoista ovat muun muassa:

  • Täysien pyykkikoneellisten peseminen.
  • Suihkun tai hanan sammuttaminen shampoon levityksen tai hampaiden pesun ajaksi.
  • Tietokoneen sammuttaminen kokonaan valmiustilan sijaan, kun konetta ei käytä.
  • Kodinkoneiden energialuokituksen huomioon ottaminen koneita uusiessa.

Myös normaali kunnossapito ja havainnointi on energiankäytön kannalta tärkeää, sillä esimerkiksi vuotavat vesikalusteet tai rikkinäiset kodinkoneet voivat aiheuttaa huomattavan vedenhukan sekä laskun.

Korjaustarpeista kannattaa ilmoittaa eteenpäin heti niitä huomatessaan. Pienempiä kunnossapitotöitä voi tehdä itsekin. Esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet kannattaa silloin tällöin tarkistaa ja takaosan lauhduttimen ja kompressorin ulkopinnat imuroida kerran vuodessa.

Taloyhtiön energiakustannuksista jopa 30 prosenttia voi mennä energiahukkaan. Taloyhtiö voi teettää energiakartoituksen, josta selviää, missä asioissa on parantamisen varaa. Tarpeista riippuen keinot vaihtelevat asukkaiden valistamisesta isoihin remontteihin tai laitteiden ja järjestelmien päivittämiseen energiatehokkaammiksi.

Valtakunnallista energiansäästöviikkoa vietetään 8.-14.10.

Uutishuoneeseen