Näin kierrätät muovit oikein taloyhtiössä

Valtaosa kotitalouksien muovijätteestä on erilaisia pakkauksia. Ne voi kierrättää taloyhtiön tai ekopisteiden
muovinkeräyksen kautta.

Taloyhtiöissä muovinkeräys on usein edullisempaa kuin sekajätekeräys, eli kierrättäminen voi kannattaa myös taloudellisesti, kun sekajäte vähenee.

Jos muovinkeräyslaatikko hankitaan, asukkaita kannattaa ohjeistaa kierrätyksessä. Keräykseen laitetaan vain pakkauksia, kuten pusseja, ruokapakkauksia ja shampoopulloja. Sinne eivät kelpaa esimerkiksi lelut, kengät, ämpärit tai vaarallista jätettä sisältävät muovit, kuten öljykanisterit. Myöskään PVC-muovia ei voi kierrättää. Sen tunnistaa 03-, 3- tai PVC-merkinnästä.

Likaiset ruokapakkaukset voi puhdistaa kevyesti ennen kierrätystä, jotta niiden säilyttäminen on miellyttävämpää. Hyvä nyrkkisääntö on, että pakkaus on tarpeeksi puhdas, kun sitä voi säilyttää omassa roskiksessaan pari päivää ilman hajuhaittoja. Pakkauksia ei kannata laittaa sisäkkäin ja kannet ja korkit erotellaan pakkauksesta. Näin muovin lajittelu muovijalostamolla on helpompaa.

Muovit lajitellaan Riihimäellä Fortumin muovijalostamolla, jonne kaikki kerätty muovi viedään. Siellä kierrätetystä muovista tehdään uusia tuotteita, kuten kukkaruukkuja, ämpäreitä, muovikasseja ja putkia.

Uutishuoneeseen