Rakentaminen teemana keväällä 2019

Isännöintiliitto edistää hyvää rakentamista tänä vuonna koulutuksella ja kampanjoilla. Taloyhtiön hankinnat -jäsenohje toimii myös jäsenen muistilistana, kun asiakasyhtiöissä käynnistetään rakennushankkeita.

Pätevä urakoitsija on yhtiön ja isännöitsijän etu

Taloyhtiön urakoissa isännöitsijän osaaminen joutuu puntariin. Hankkeen määrittely, projektinjohtajan ja suunnittelijan valinnat sekä urakoitsijoiden kilpailutukset ovat tarkkaa hommaa. Hallitus ja osakkaat hämmentyvät helposti, jos tiedotus ei pelaa ja askelmerkit ovat epäselvät.

– Kilpailutusten ja hankintojen pelisäännöt on hyvä käydä läpi taloyhtiön hallituksen kanssa, jotta asiasta ei tule sanomista jälkikäteen. Riittävä avoimuus ja tasapuolinen kohtelu taloyhtiön hankinnoissa on kaikkien osapuolien etu, Isännöintiliiton hallituksen jäsen ja Kouvolan isännöintikolmion toimitusjohtaja Risto Pöysä toteaa.

Pöysä toimi puheenjohtajana Isännöintiliiton taloyhtiön hankintoihin keskittyneessä työryhmässä viime vuonna. Työryhmän työn tuloksena syntyi jäsenohje, jossa käydään läpi saneerausurakan kilpailutuksen askelmerkit isännöitsijän näkökulmasta.

– Taloyhtiön hankinnat -ohje toimii tukena ja muistilistana, kun taloyhtiön hallituksen kanssa aloitetaan hankkeen suunnittelu. Huolellisella suunnittelulla minimoidaan urakoiden yllätyksiä ja inhimillisiä virheitä, Pöysä jatkaa.

Rakentaminen teemana keväällä 2019

Isännöintiliitossa edistetään hyvää rakentamista myös koulutuksella ja kampanjoilla. Kevätkauden päätapahtuma Laki & Järjestys keskittyy rakentamisen sopimuksiin ja prosesseihin. Kesäkuussa järjestettävässä seminaarissa pureudutaan rakentamiseen mm. maankäyttö- ja rakennuslain muutosten, hallinnon luovutuksen, reklamaatioiden hoitamisen ja sopimisen näkökulmasta.

Rakentamisteema jatkuu myös Isännöintiliiton ja Rakentamisen Laatu RALA ry:n yhteiskampanjassa, jossa kerrotaan pätevän urakoitsijan tärkeydestä.

– Kun valitaan urakoitsija, jonka pätevyydet ja vastuut on tarkistettu, minimoidaan rakentamisen riskejä, RALA:n toiminnajohtaja Tuula Råman sanoo.

Varma valinta -kampanjalla kehotetaan käyttämään urakoitsijavalinnan yhteydessä RALA:n yrityshakua, jonka käyttö on maksutonta. Urakoitsijahaku löytyy RALA:n sivuilta osoitteesta www.rala.fi.

Isännöintiliitto on yksi RALA:n taustayhdistyksistä.

Teksti: Aki Salo

Laki & järjestys -koulutus 6.–8.6.2019

Uutishuoneeseen