Uudet taloyhtiöt perustetaan kohta sähköisesti – lue miten

Vuodenvaihteessa avautuva osakehuoneistorekisteri vaikuttaa myös uuden asunto-osakeyhtiön perustamiseen. Jatkossa uuden asunto-osakeyhtiön perustamisilmoitus tehdään sähköisesti YTJ-asiointipalvelussa, eikä paperinen asiointi ole enää mahdollista. PRH eli Patentti ja rekisterihallitus laajentaa parhaillaan YTJ-asiointipalveluaan tätä varten.
Perustamisilmoituksen rekisteröinnin jälkeen vastaperustetun asunto-osakeyhtiön perustiedot, huoneistoselitelmä ja omistajatiedot siirtyvät automaattisesti osakehuoneistorekisteriin.

Sähköinen asiointipalvelu käyttöön vuoden alusta

Mahdollisuus rekisteröidä eli perustaa taloyhtiö sähköisesti avautuu PRH:n YTJ-asiointipalvelussa 1. tammikuuta 2019. Tammikuussa tehtävien sähköisten ilmoitusten käsittelyaika PRH:ssa on tavallista pidempi, ja tehtyjä perustamisilmoituksia aletaan rekisteröidä 29. tammikuuta 2019 lähtien, josta lukien myös uusien taloyhtiöiden tiedot siirtyvät automaattisesti osakehuoneistorekisterin huoneistotietojärjestelmään. Ennen vuodenvaihdetta taloyhtiö perustetaan vanhojen säännösten mukaan paperisella ilmoituksella PRH:lle.

Uuden taloyhtiön tiedot ilmoitetaan määrämuotoisesti

Suurin muutos perustamisilmoituksessa on se, että kaupparekisteriin ilmoitetaan tiedot määrämuotoisella lomakkeella muun muassa toimialan, yhtiöjärjestyksen, yhtiöjärjestykseen kuuluvan huoneistoselitelmän sekä omistajatietojen osalta.

Asunto-osakeyhtiön toimialatietojen osalta ilmoitetaan yhtiön hallitsemasta kiinteistöstä kiinteistötunnus, määräalatunnus tai laitostunnus. Järjestelmä tarkistaa automaattisesti Maanmittauslaitokselta, onko tunnus oikein. Lisäksi ilmoitetaan kiinteistön hallintaperuste, eli onko kyse omistus- vai vuokrakiinteistöstä.

Uuden asunto-osakeyhtiön yhtiöjärjestys muodostuu palvelussa ilmoitetuista tiedoista.

Ilmoittaja liittää YTJ:n palvelussa perustamisilmoitukseen tarvittavat liitteet ja maksaa ilmoituksen käsittelymaksun verkkopankkitunnuksin, luottokortilla tai verkkolaskutusosoitetta käyttäen.

Uusi asunto-osakeyhtiö saa Y-tunnuksen heti, kun perustamisilmoitus on tehty. Y-tunnus tulee näkyviin YTJ-palveluun ja -yrityshakuun.

Lähteet: Uutinen PRH:n verkkosivuilla ja Tiedote PRH:n verkkosivuilla 16.11.2018