Mauri Niemelä: ”Myötäelämisen taito on johtajalle välttämätön”

Esimiehen tärkein tehtävä on nostaa työntekijöistä heidän parhaat ominaisuutensa esille, sanoo Mauri Niemelä.

Toimitusjohtaja Mauri Niemelä johtaa isännöintialan perheyritystä Oulussa. Niemelän vuonna 2004 ostama Oulun Isännöitsijätoimisto Oy on vuosien saatossa kasvanut yhden miehen firmasta neljätoista henkeä työllistäväksi yritykseksi.

Tänä vuonna 58 vuotta täyttävä Niemelä kertoo firmassa olevan meneillään suunnitelmallisen sukupolvenvaihdoksen, jossa Niemelän poika Jukka Niemelä ottaa vähitellen lisää vastuuta yrityksessä.

– Meillä on stepit sovittuna siihen saakka kunnes jään eläkkeelle. Aloitimme ajoissa, jotta tuleva johtaja saa ottaa haltuunsa töiden eri vaiheet ja pääsee kehittämään prosesseja ja taloushallintoa. Tällä hetkellä Jukka vastaa meillä myynnistä, kertoo Niemelä.

Ulkopuolisen asiantuntijan näkemys tukena

Sukupolvenvaihdokseen liittyvät tavoitteet ja yrityksen kehittäminen saivat Niemelän ottamaan mukaan myös konsulttiyrityksen vuoden alusta.

– Minulla on myyjänä intressinä luovuttaa hyvässä kunnossa oleva firma, ja tulevalla toimitusjohtajalla intressi oppia mahdollisimman paljon.

Konsulttifirman ja johtoryhmän kanssa on käyty yrityksen käytäntöjä läpi ja saatu sparrausta esimerkiksi johtoryhmätyöskentelyyn, taloudenpitoon ja myyntiin sekä kannattavuuden kasvattamiseen.

Kaikki alkaa rekrytoinneista

Vaikka konsulttien kanssa on parannettu tunnuslukuja, Niemelä ei haastattelun aikana juurikaan puhu numeroista. Hänelle johtaminen ja esimiestyö ovat ihmisten kanssa työskentelyä.

– Suurin viisaus ei asu aina johtajan päässä. Esimiehen on ymmärrettävä tämä, löydettävä työntekijöiden vahvuudet ja nostettava esiin heidän parhaat ominaisuutensa, Niemelä sanoo.

Yksi onnistuneen johtamisen kulmakivistä on Niemelän mukaan rekrytoinnit. Kasvuhakuiseen yritykseen pyritään palkkaamaan oikeanlaisella asenteella varustettuja henkilöitä, sillä osaamista voi aina kasvattaa, mutta ihmisen persoonaa on hankala muuttaa.

– Haemme aloitteellisia, itseohjautuvia ja pitkäjänteisiä tyyppejä. Sosiaaliset taidot ovat yksi tärkeä ominaisuus. Palkkaan myös mielelläni itseäni fiksumpia ihmisiä töihin, kertoo Niemelä.

Energiaa vuorovaikutuksesta ja kuuntelusta

Niemelän yrityksessä läksiäisiä juhlitaan harvoin. Viimeksi toisiin tehtäviin siirtynyt ehti työskennellä yrityksessä 12 vuotta. Henkilöstöltä johtaja on saanut kiitosta siitä, että työnantaja kuuntelee ja kyselee myös töiden ulkopuolisia kuulumisia.

– Kerran eräs työntekijä kysyi minulta, että miten jaksan ottaa vastaan kaiken, kun alaiset purkavat kuormiaan. Minä koen, että vuorovaikutus on kaksisuuntaista ja keskustellessa molempien osapuolien olo kevenee ja molemmat voimaantuvat, miettii Niemelä.

Myös asiakkaiden tyytyväisyys esimerkiksi hyvin menneen putkiremontin jälkeen tuo isännöintiyrityksen toimitusjohtajalle iloa.

– Ja toki on myös vapaa-aika, perhe ja ystävät, jotka antavat minulle voimavaroja. Olen myös käsillä tekijä, kun pääsen lapiomaan multaa tai tekemään vaikka metsurin hommia, se energisoi, sanoo Niemelä.

Johtajalta vaaditaan myötäelämisen taitoja

Isännöintialalla johtamisen sudenkuoppana Niemelä näkee liiallisen arkitöihin uppoutumisen.

– Kun arkitöitä on liikaa, on ajan antaminen työntekijöille vaikeampaa. Työntekijöiden kohtaamista pitää opetella. Ihmisten johtamisessa menestymisessä on välttämätöntä, että johtajalla on myötäelämiskykyä, pohtii Niemelä.

Peli ei ole täysin menetetty, vaikkei johtaja olisikaan ihmisasioissa syntyjään vahvoilla.

– Jos johtaja haluaa johtaa vain numeroiden ja talouskäyrien kautta, niin silloin on huolehdittava siitä, että yritykseen on lisäksi palkattu ihminen myötäelämään alaisten arjessa, sanoo Niemelä.

Lopuksi Niemelä toivoo, että isännöintiin ylipäänsä saataisiin lisää ratkaisukeskeisyyttä:

– Kunpa alalla puhuttaisiin mieluummin onnistumisten kuin ongelmien kautta. Se nostaisi asiantuntijuuttakin. Omasta työstä valittamisen sijaan pitäisi tähdätä siihen, että saadaan alasta myös positiivisia asioita otsikoihin!

Teksti: Meri Siippainen

Artkkeli on osa juttusarjaa, jossa isännöintialan johtajat kertovat ajatuksiaan esimiestyöstä ja johtajuudesta.