Mitä tehdä, kun naapuri metelöi taloyhtiöissä?

Taloyhtiössä voi kuulua erilaisia ääniä. Monet äänet kuuluvat normaaliin elämään ja asumiseen, ja taloyhtiössä ne täytyy hyväksyä.

Asukkailta ei voi vaatia täyttä hiljaisuutta, mutta hyvät käytöstavat pitää muistaa. Taloyhtiön järjestyssäännöissä on esimerkiksi usein määritelty, että kello 22-07 talossa on hiljaisuus. Silloin on huomioitava naapurit ja äänenvoimakkuutta pienennettävä.

Mitä on häiritsevä elämä taloyhtiöissä?

Elämä on häiritsevää, mikäli se on jatkuvaa tai toistuvaa, ja siitä aiheutuu häiriötä usealle asukkaalle. Esimerkiksi jatkuvasti rappukäytävässä raikuvaa musiikkia tai kahdeksan tuntia päivässä haukkuvaa koiraa ei tarvitse sietää.

Kotona muutaman kerran vuodessa järjestetyt juhlat eivät sen sijaan ole häiritsevää elämää. Juhlijoidenkin on kuitenkin pienennettävä äänentasoa hiljaisuuden aikaan. Lisäksi on kohteliasta ilmoittaa naapureille esimerkiksi juhlista etukäteen kiinnittämällä vaikkapa lappu ilmoitustaululle.

Taloyhtiön häiriötilanteiden ratkaiseminen

Häiritsevään käyttäytymiseen kannattaa reagoida heti. Siihen voi puuttua esimerkiksi keskustelemalla ja hakemalla sopuratkaisua naapurin kanssa tai ottamalla yhteyttä isännöintiin ja taloyhtiön hallitukseen.

Pidä ensin häiritsevästä elämästä kirjaa ja ilmoita sen jälkeen isännöinnille sekä tiedoksi hallitukselle, mitä on tapahtunut ja milloin. Isännöinti ja hallitus arvioivat ilmoituksen perusteella, onko taloyhtiön syytä puuttua toimintaa.

Jos häiritsevä elämä jatkuu, voi hallitus ryhtyä toimenpiteisiin. Ensin se antaa varoituksen ja jos muutosta ei tapahdu, yhtiökokous voi päättää ottaa asunnon taloyhtiön hallintaan. Hallintaanoton aikana osakas tai häiriötä aiheuttanut asukas joutuu muuttamaan pois asunnosta. Asunnon omistussuhde ei kuitenkaan muutu.