Kotitalo: Remonttirahoitus kiristynyt, taloyhtiön remontteja rahoitetaan henkilökohtaisilla lainoilla

Taloyhtiölainoitus ei ole enää mutkatonta, eikä remonttirahoitus varmaa. Sen on huomannut Jyväskylän Yrityskonsultit Oy:n isännöitsijä Anu Heimala, joka kertoo kokemuksistaan Kotitalon laajassa talousjutussa.  Viimeistään nyt osakkaiden kannattaa ryhtyä varautumaan uudenlaisen remonttirahoituksen aikaan. Se voi tarkoittaa muun muassa oman, henkilökohtaisen lainan ottamista.

Heimalalla on kokemusta siitä, kun pankit tarjoavat taloyhtiölle remonttirahoitusta kokonaiset nolla euroa. Vaikka hankkeita supistettaisiin, eivät pankit aina siitäkään huolimatta tarjoa tarvittua summaa kokonaisuudessaan. Eräässä taloyhtiössä jouduttiin pohtimaan, mistä pieni yhtiö voisi saada puuttuvat 90 000 euroa.

Uusia rahoituskonsteja vanhojen tilalle

Yksi vaihtoehto remontin rahoittamiseen ovat osakkaiden henkilökohtaiset lainat. Jos osakas maksaa hankeosuutensa pois jo ennen urakkaa, ei osakkaan tarvitse enää myöhemmin osallistua lainannostokuluihin eikä urakan aikaisten korkojen maksuun.

Pahimmillaan osakas voi kuitenkin tulla kyynelet silmissä kertomaan, ettei pysty maksamaan omaa osuuttaan etukäteen.

– Silloin muistutan, että huolissaan ei tarvitse olla. Ei voida odottaa eikä edellyttää, että kaikki maksaisivat osuutensa heti pois. Vain se on tärkeää, että ne, jotka saavat omaa lainaa tai joilla on varoja, tuntisivat vastuuta kokonaisuudesta. Lisäksi osakas voi niin halutessaan maksaa etukäteen vaikka 25 prosenttia hankeosuudestaan, Heimala kertoo Kotitalossa.

Yhteisvastuullisuutta on kuitenkin hyvä teroittaa kaikille. Vaikka osa maksaisikin hankeosuutensa etukäteen, ovat he edelleen yhteisvastuullisia taloyhtiön kautta, jos yhtiö menee konkurssiin. Taloyhtiöiden konkurssit ovat kuitenkin erittäin harvinaisia.

Miksi lainoitus on kiristynyt?

Pankkien kiristynyt linja selittyy osin sillä, että osakkaiden asuntolainat ovat maailmalla suomalaisten pankkien saaman rahoituksen vakuutena, Kotitalo kertoo.

Useimmat pankit eivät voi toimia ainoastaan tallettajiensa varoilla, vaan ne hankkivat markkinoilta lisärahoitusta. Tyypillinen tapa on laskea liikkeelle niin sanottuja kiinteistövakuudellisia joukkovelkakirjalainoja, joita myydään ympäri Eurooppaa. Niillä pankit saavat rahoitusta edullisesti, koska niiden vakuutena toimivat pankkien myöntämät asuntovakuudelliset lainat. Asuntovakuudelliset lainat siis antavat pankeille mahdollisuuden edullisempaan tukkurahoitukseen, koska asunto-osakeyhtiöt rinnastetaan maailmalla kiinteistöihin.

− Se ei näy käytännössä asiakkaalle mitenkään, eikä vaikuta pankin asiakkaan asemaan, mutta se tarkoittaa, että pankit saavat markkinoilta rahaa halvemmalla. Tämä osaltaan mahdollistaa sen, että suomalaiset pankit antavat lähes Euroopan halvinta asuntolainaa, ja muukin pankkirahoitus on Suomessa suhteellisen edullista, kun vertaa mihin tahansa muuhun maahan, POP Pankin johtaja Timo Hulkko sanoo.

Tämän takia on kaikkien suomalaisten edun mukaista, että suomalaisten taloyhtiöiden maine maailmalla on ja pysyy hyvänä. Siksi pienikin epävarmuus otetaan tosissaan, puhutaan sitten ylisuurista taloyhtiölainoista tai taloyhtiön osakkeiden riskikeskittymistä harvoille sijoittajille.

Lue kaikki aiheesta Kotitalosta:

Taloyhtiöiden remonttirahoitus muuttuu − osakas, oletko valmis uuteen aikaan?

Asuntolainasi voi olla maailmalla vakuutena, ja se on yksi syy remonttirahoituksen kiristymiseen

Finanssivalvonta tarkentaa taloyhtiölainojen myöntämisperusteita

Uutishuoneeseen