Ilmanvaihdon suodattimien vaihtoa ei saa unohtaa korona-aikanakaan 

Ilmansuodattimien vaihtaminen on välttämätön toimenpide, joka on syytä tehdä taloyhtiöissä myös koronaepidemian aikana, THL muistuttaa. 

Taloyhtiöissä on tänä keväänä lykätty kiireettömiä huolto- ja korjaustoimenpiteitä, jotta ylimääräisiltä huoneistokäynneiltä vältytään. Myös Isännöintiliitto on kehottanut tekemään asunnoissa vain sellaiset välttämättömät ja kiireelliset huollot tai korjaukset, joita ei voi siirtää. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) muistutetaan, että ilmanvaihdon suodattimien vaihto on välttämätön toimenpide, joka täytyy tehdä myös koronaepidemian aikana. Epidemia voi kestää pitkään, minkä vuoksi etenkin riskiryhmät saattavat joutua välttelemään kontakteja vielä kauan. Kun kotona ollaan paljon, puhtaalla sisäilmalla on suuri merkitys.

– On tärkeää turvata asunnon riittävä ilmanvaihto ja näin taata terveyttä edistävä sisäilma asukkaille. Ilmanvaihdolla on keskeinen rooli epäpuhtauksien vähentämisessä, tutkija Hanna Leppänen THL:sta sanoo. 

Suodattimet taloyhtiön vastuulla

Kiinteistöalan ammattilaiset suosittelevat, että taloyhtiö vastaa suodattimien vaihtamisesta, koska ne ovat välttämätön osa ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa.

– Suodattimien kunto vaikuttaa ilmanvaihdon toimivuuteen ja terveelliseen sisäilmaan. Siksi Isännöintiliittokin suosittelee, että taloyhtiö vastaa niiden vaihtamisesta tietyin aikavälein. Jos vaihtaminen on osakkaan vastuulla, siitä pitää mainita yhtiöjärjestyksessä, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Laura Lithenius sanoo. 

THL:n mukaan likaiset ja tukkeutuneet ilmansuodattimet voivat lisätä sisäilman epäpuhtautta. Lisäksi tukkeutuneet suodattimet vähentävät ilmanvaihtoa ja voivat lisätä ilman virtaamista rakenteiden läpi.

Järjestämällä suodatinten vaihdon keskitetysti ja ammattilaisten tekemänä taloyhtiössä varmistetaan, että huoneistojen ilmanvaihto toimii ja sisäilman laatu pysyy hyvänä. Koronaepidemian aikana myös huoltokäynneillä täytyy noudattaa turvavälejä ja suojautua oikein.

THL:n ohje: Asuntojen ilmansuodattimien vaihto koronapandemian aikana

Tutustu myös korjaushankeohjeeseen: Ohje asuinrakennusten korjaushankkeisiin koronavirusepidemian aikana

Uutishuoneeseen

Lue Kotitalosta