Pitäisikö isännöitsijän nimike päivittää?

Marianne Falck-Hvilstafeldt

Isännöitsijällä on enemmän vastuuta kuin nykyinen nimike antaa ymmärtää.

Tuleeko isännöitsijästä emännöitsijä vai joku muu? Isännöitsijä-ammatti­nimike on jälleen noussut keskusteluun. Isännöitsijä on kirjattu asunto-osake­yhtiölakiin ja nimikkeellä on eittämättä vanhahtava kaiku. Voisiko nimikkeen päivittäminen kuvastaa alan muutosta?

Ammattinimike on viestintää. Se kertoo mitä kukin tekee työkseen, mistä hän vastaa ja usein antaa suuntaa henkilön koulutuksesta. Tosin monet nimikkeet ovat niin luovia, etteivät ne välttämättä kerro juuri mitään.

Nimeke luo alan mielikuvaa. Se rakentaa asiakkaiden odotuksia ja antaa ”asiakaslupauksen”. Jos varaa ajan ortopedille, voi olettaa häneltä erityisempää osaamista kuin yleislääkäriltä. Nimike tuo myös uskottavuutta, siksi myyntitehtävissä käytetään usein päällikkönimikkeitä.

Isännöitsijällä on enemmän vastuuta kuin nykyinen nimike kuvastaa. Tehtävä on osin lähellä osakeyhtiön toimitusjohtajaa.
Laki sanoo, että isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja yhtiön päivittäisestä hallinnosta noudattaen hallituksen ohjeistuksia. Isännöitsijä ei ole vain nimike vaan lakiin perustuva asunto-osakeyhtiön toimielin vastuineen ja velvollisuuksineen.

Lisäksi isännöitsijä vastaa asiakkaiden moninaisiin odotuksiin. Työ on asiakaspalvelua, viestintää, projektien vetoa ja hankintojen tekemistä. Ennen isännöintiä tuotti yksittäinen henkilö, nyt yhä useammin palvelun tuottaa moniammatillinen tiimi isännöintiyrityksessä, vaikka vastuullinen isännöitsijä ilmoitetaan kaupparekisteriin. Tämäkin voisi näkyä alan nimikkeissä.

Suurin osa isännöinnin uusista tulijoista on alan vaihtajia, joilla on harvemmin alan koulutusta. Tämä vaikuttaa isännöinnin maineeseen ja odotuksiin myös alan sisällä.

Joillakin aloilla, kuten juristien ja lääkäreiden ammateissa, edellytetään haastavaa koulutusta. Se ylläpitää myös ammattilaisten itsensä arvostusta omaa alaansa kohtaan. Oletko kuullut lääkärin puhuvan kielteisesti kilpailijastaan, toisesta lääkäristä, edes kovasti kilpailluissa yksityisissä terveyspalveluissa?

Toisaalta nimikettä oleellisempaa on, että asiakas tietää mitä palvelua on ostamassa, mitä isännöinti ylipäätään on ja mitä siltä voi odottaa. Voisiko kuvaavampi nimike avata ja tarkentaa ymmärrystä isännöinnistä ja myös rajata asiakkaiden odotuksia?

Nyt kun asunto-osakeyhtiölakia uudistetaan, on otollinen aika keskustelulle isännöitsijä-nimikkeen päivittämisestä. Isännöinnin ammattilainen, mikä sinusta kuvaisi entistä osuvammin osaamistasi, työtäsi ja vastuitasi?

Johtaja Marianne Falck-Hvilstafeldt, Isännöintiliitto

Aiheesta keskustellaan myös Facebook-livelähetyksessä Isännöinnin ja Palveluverkoston Kulmakuppila -ryhmässä 24.9.2021 klo 10. Tervetuloa linjoille!