Demoartikkeli

Tutustu Asumisen tietopankin sisältöihin demoartikkelin avulla. Tässä artikkelissa neuvotaan asukkaita ja osakkaita ilmanvaihtoon liittyvissä kysymyksissä.

Kuka vastaa ilmanvaihdon toiminnasta?

Taloyhtiö vastaa ilmanvaihtojärjestelmän toiminnasta ja säädöistä. Poikkeuksena ovat osakkaan jälkikäteen asentamat erilliset ilmanvaihtolaitteet, joista osakas vastaa itse.

Taloyhtiön vastuulla on myös asunnon ulkopuolella sijaitsevien ilmanvaihtokoneiden suodattimien vaihtaminen ja puhdistus. Ilmanvaihtojärjestelmä myös nuohotaan 10 vuoden välein ja tarvittaessa useammin.

Asukkaan tulee ilmanvaihtojärjestelmästä riippuen huolehtia esimerkiksi venttiileistä. Voit varmistaa taloyhtiösi käyttämän ilmanvaihtojärjestelmän huoltoyhtiöstä.

Mitä asukkaan pitää tehdä, jos taloyhtiössä on painovoimainen ilmanvaihto?

Painovoimainen ilmanvaihto toimii ilman koneita. Ilma vaihtuu, kun lämmin ilma poistuu huoneesta painovoiman avulla ilmanvaihtohormeja pitkin katolle. Tilalle tulee raikasta ilmaa tuloilmaventtiilien tai ikkunanpuitteisiin tai -tiivisteisiin jätettyjen rakojen kautta.

Painovoimaisessa ilmanvaihdossa tärkeintä on huolehtia, että korvausilmaa tulee kotiin hallitusti ja riittävästi.

 • Älä peitä ilmanvaihtoventtiileitä.
 • Huolehdi, että väliovien alareunassa on ilmarako, jotta ilma pääsee kiertämään huoneesta toiseen.
 • Tehosta painovoimaista ilmanvaihtoa kesällä pitämällä ikkunoita auki.

Mitä asukkaan pitää tehdä, jos taloyhtiössä on koneellinen poistoilmanvaihto?

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa talon katolla tai ullakolla toimiva huippuimuri imee poistoilman asunnosta poistoilmaventtiilien kautta. Tyypillisesti poistoilmaventtiilit ovat wc- ja/tai kylpytilassa, vaatehuoneessa ja keittiössä. Keittiössä imu voi tapahtua myös liesituulettimen kautta.

Raitis ilma tulee asuntoon tuloilmaventtiilien tai ikkunanpuitteisiin tai -tiivisteisiin jätettyjen rakojen kautta.

 • Älä peitä ilmanvaihtoventtiileitä.
 • Huolehdi, että väliovien alareunassa on ilmarako, jotta ilma pääsee kiertämään huoneesta toiseen.

Mitä asukkaan pitää tehdä, jos taloyhtiössä on keskitetty koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto?

Keskitetyssä koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa talon yhteinen, yleensä katolla tai ullakolla sijaitseva ilmavaihtokone tuo raitista ilmaa asuntoon tuloilmaventtiilien kautta. Ilma poistuu poistoilmaventtiilien kautta.

Yleensä keskitetyssä ilmanvaihtokoneessa on lämmöntalteenottolaitteisto. Tällöin kone hyödyntää poistoilmassa olevan lämmön talon uudelleen lämmittämiseen.

 • Älä peitä ilmanvaihtoventtiileitä

Mitä asukkaan pitää tehdä, jos asunnossa on asuntokohtainen ilmanvaihtokone?

Asuntokohtaisessa ilmanvaihdossa jokaisessa asunnossa on oma ilmanvaihtokone, joka on riippumaton muiden asuntojen ilmanvaihdosta. Ilmanvaihtokone tuo asuntoon raitista ilmaa tuloilmaventtiilien kautta. Poistoilma poistuu poistoilmaventtiilien kautta.

Ilmanvaihtokoneessa on lämmöntalteenotto, eli kone hyödyntää poistoilmassa olevan lämmön tuloilman lämmittämiseen. Kun lämmöntalteenotto ei kylmimmillä ilmoilla riitä tuloilman lämmittämiseen, kone ottaa käyttöön tuloilman jälkilämmityksen.

Asuntokohtaisessa ilmanvaihtokoneessa saattaa olla talvi- ja kesäasento. Talviasennossa tuloilma lämpiää poistoilmasta talteenotetulla lämmöllä, ja tuloilmaa voidaan lämmittää lisää jälkilämmitysvastuksella tai -patterilla. Kesäasennossa tuloilman jälkilämmitys ei ole päällä.

 • Tutustu huolellisesti käyttöohjeeseen.
 • Käytä konetta tilanteen mukaan sopivalla teholla. Säädä kone pienimmälle teholle, kun olet poissa kotoa ja suurimmalle teholle jo etukäteen, kun asuntoon on tulossa paljon ihmisiä.
 • Varmista isännöintiyrityksestä, kenen vastuulle talvi- ja kesäasennon vaihtaminen kuuluu.
 • Vaihda asuntokohtainen ilmanvaihtokone talviasentoon syksyllä ja kesäasentoon keväällä valmistajan ohjeen mukaan, jos asentojen vaihtaminen kuuluu vastuullesi.
 • Asuntokohtaisen ilmanvaihtokoneen kertakäyttöiset suodattimet pitää vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Yleensä suodattimet vaihdetaan talvi- ja kesäasennon vaihtamisen yhteydessä. Samalla ilmanvaihtokoneen sisäosat on tarvittaessa puhdistettava.
 • Varmista isännöintiyritykseltä, jos olet epävarma, kuka vaihtaa suodattimet ja puhdistaa koneen.

Pitääkö asunnon venttiileille tehdä jotain?

Asunnossa olevien ilmanvaihtoventtiilien puhdistaminen on asukkaan vastuulla.

 • Puhdista ilmanvaihtoventtiilit pölystä vähintään kaksi kertaa vuodessa imuroimalla tai pyyhkimällä.
 • Pese ilmanvaihtoventtiili tarvittaessa miedolla pesuaineliuoksella, jos venttiilin saa irti.
 • Älä muuta venttiilin säätöjä pyörittämällä venttiilin keskellä olevaan lautasta.
 • Älä peitä venttiiliä.

Poistoilmanvaihtoventtiilin toiminnan voi testata asettamalla sen eteen paperiarkin. Jos paperiarkki pysyy venttiilissä kiinni, venttiili toimii riittävästi. Ota ensisijaisesti yhteyttä huoltoyritykseen, jos vahingossa muutat poistoilmaventtiilin säätöjä puhdistaessasi venttiiliä.

Miten ilma vaihtuu keittiössä?

Keittiössä ilma saattaa poistua liesituulettimen tai liesikuvun kautta. Liesituulettimessa ja -kuvussa on rasvasuodatin sekä mahdollisesti myös aktiivihiilisuodatin.

 • Pese rasvasuodatin säännöllisesti miedolla pesuaineliuoksella tai astianpesukoneessa.
 • Vaihda aktiivihiilisuodatin uuteen vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Sisäilma on tunkkaista. Mitä teen?

Ilmanvaihdon tehtävä on pitää rakennuksen sisäilma raikkaana sekä poistaa ilmasta kosteutta ja epäpuhtauksia. Jos lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän säädöt ovat kunnossa, kotona ei pitäisi normaalisti olla tarvetta tuuletella. Ota yhteyttä huoltoyhtiöön, jos asunnossa pitää jatkuvasti tuulettaa liian kuuman tai tunkkaisen ilman takia.

Kannattaa muistaa, ettei asunnon ilmanvaihtoventtiilejä saa peittää tai tukkia talvellakaan. Ilman tulee vaihtua asunnossa myös kylmään aikaan, jotta sisäilma pysyy laadukkaana.

Mikä on suositeltu sisälämpötila?

Suositeltu sisälämpötila asunnon huoneissa on 20–22 ºC. Suosituksia korkeammat lämpötilat vähentävät asumismukavuutta, kun kotona on liian kuuma ja sisäilma tuntuu tunkkaiselta. Kodin lämmitysenergian tarve pienenee 5 prosentilla kun huonelämpötilaa laskee yhden asteen. Taloyhtiössä se tarkoittaa vuodessa jopa tuhansien eurojen säästöä.

Sisälämpötilaa on helpointa seurata sisälämpömittarista, joka asetetaan huoneen sisäseinälle. Jos huomaat, että kotona on jatkuvasti liian kuuma tai kylmä, ilmoita asiasta huoltoyritykseen.