Demoartikkeli

Tutustu Asumisen tietopankin sisältöihin demoartikkelin avulla. Tässä artikkelissa neuvotaan asukkaita ja osakkaita palovaroittimiin liittyvissä kysymyksissä.

Onko palovaroitin pakollinen?

Pelastuslain mukaan jokaisessa asuinhuoneistossa tulee olla riittävä määrä palovaroittimia, yksi palovaroitin jokaista 60 asuinneliötä kohden.

Mihin palovaroitin laitetaan?

Sijoita palohälytin kattoon, mieluiten keskelle huonetta. Huolehdi, että varoitin on vähintään puolen metrin päässä seinästä ja kattopalkeista. Palovaroittimen täytyy olla katossa, ei esimerkiksi korkean hyllyn päällä.

Jokaisessa makuuhuoneessa, asuinkerroksessa ja uloskäyntien läheisyydessä on syytä olla palovaroitin. Turhien hälytysten vuoksi varoitinta ei kannata asentaa lähelle keittiön liettä. Älä asenna palovaroitinta myöskään aivan ilmanvaihtoventtiilien läheisyyteen, koska pöly ja jatkuva veto voivat häiritä palovaroittimen toimintaa.

Kuka vastaa palovaroittimesta?

Taloyhtiöön on voitu asentaa sähköverkkoon kytketyt ja paristolla varmennetut palovaroittimet. Tällaisten palovaroittimien kunnossapidosta vastaa taloyhtiö. Myös varavirtalähteenä toimivan pariston vaihto on huoltoyhtiön tehtävä.

Jos asunnon katossa ei ole sähköverkossa olevaa palovaroitinta valmiina, asukas hankkii ja asentaa palovaroittimet itse sekä pitää huolta, että varoittimet toimivat. Asukas vastaa palovaroittimesta myös vuokra-asunnossa.

Taloyhtiö voi päättää, että palovaroittimien hankinta ja huolto otetaan taloyhtiön vastuulle.

Kuinka usein palovaroitinta testataan?

Asukkaan kannattaa oman turvallisuutensa takia testata säännöllisesti kerran kuussa, että asunnon palovaroittimet toimivat.

Paina palovaroittimen kannessa olevaa testinappia noin 5 sekunnin ajan, ja toimiva palovaroitin antaa hälytysäänen. Hälytysääni loppuu, kun testinappi vapautetaan.

Mitä, jos palovaroitin on rikki?

Tasaisesti toistuva piipitys on merkki, että palovaroittimen patteri pitää vaihtaa uuteen. Jos patterikäyttöinen palovaroitin ei toimi kunnolla ja olet tarkistanut pariston ja sen kiinnityksen, pitää palovaroitin vaihtaa välittömästi.

Mikäli sähköverkkoon kytketyn palovaroittimen testaus ei toimi, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöintiyritykseen.

Toimiva palovaroitin on tärkeä henkivakuutus, sillä savu voi täyttää asunnon jo muutamassa minuutissa, vaikka palonalku olisi pieni. Vuonna 2016 Suomessa sattuneissa asuinrakennusten tulipaloissa 443 kerralla palovaroitin ei toiminut, ja 877 asunnossa palovaroitinta ei ollut lainkaan.