Demoartikkeli

Tutustu Asumisen tietopankin sisältöihin demoartikkelin avulla. Tässä artikkelissa neuvotaan asukkaita ja osakkaita naapurisovusta taloyhtiössä.

Miten hiljaista talossa pitää olla?

Kerros- tai rivitalossa asuminen edellyttää joustavuutta. Normaaleja elämisen ääniä pitää sietää, eikä asukkailta voida vaatia täyttä hiljaisuutta. Naapurit on aina muistettava ottaa huomioon, ja järjestyssääntöjä sekä muita yhteisiä pelisääntöjä on noudatettava. Turha kyttääminen kiristää tunnelmaa ja aiheuttaa tarpeettomia riitoja, mutta jatkuviin ja toistuviin häiriöihin pitää puuttua.

Saanko järjestää juhlia?

Vieraita saa kutsua kotiinsa aivan kuten muuallakin. Mikäli järjestät isommat juhlat tai iltajuhlat, on hyvä huomioida seuraavaa:

  • Ilmoita naapureille esimerkiksi aulan ilmoitustaululla juhlista. Kerro juhlien ajankohta, omat yhteystietosi ja asuntosi numero.
  • Järjestyssääntöjen määräämänä hiljaisuusaikana (yleensä klo 22–07) meteliä ei tulisi kuulua. Naapurit saattavat kärsiä melusta, vaikka he eivät tekisikään valituksia.
  • Juhlien jälkeen siivoa mahdolliset jäljet yleisistä tiloista.
  • Asukkaana vastaat myös vieraidesi aiheuttamista häiriöistä.

Voidaanko järjestyssäännöillä estää häiriöitä?

Järjestyssäännöt sisältävät tavallisesti asumiseen, terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä ohjeita. Järjestyssäännöissä on yleensä linjattu talon yörauha, joka on tyypillisesti kello 22-07 välisen ajan.

Järjestyssäännöt ovat usein esillä esimerkiksi rappukäytävän ilmoitustaululla tai asukassivuilla. Ne tulisi myös olla jaettu kaikille asukkaille.

Mitä teen, jos naapuri häiritsee?

Paras tapa ryhtyä ratkomaan tilannetta on ottaa suoraan yhteyttä häiriköivään naapuriin. Usein pelkkä keskustelu saattaa riittää, sillä asukas ei välttämättä ymmärrä olevansa häiriöksi.

Jos häiritsevä käyttäytyminen kaikesta huolimatta jatkuu, seuraava askel on ottaa kirjallisesti yhteyttä vuokranantajaan. Vuokranantaja osaa arvioida, milloin on kyse häiriöstä, johon on puututtava.

Tilannetta voidaan yrittää sovitella kasvotusten ja miettiä yhdessä ratkaisua. Esimerkiksi jos koira haukkuu paljon, voidaan sopia, että omistaja jättää radion koiran seuraksi työpäivän ajaksi päälle.

Äärimmäisessä tapauksessa häiriöistä voi seurata häätö. Vuokranantaja voi käynnistää häädön joko purkamalla ensin vuokrasopimuksen välittömästi tai hakemalla suoraan häätötuomion käräjäoikeudesta.

Koronakeväänä naapureista kantautuu koko ajan melua. Mitä tehdä?

Korona-aikana pätevät samat asumisen säännöt kuin ennenkin. Normaaliin elämään kuuluvat esimerkiksi musiikin kuuntelu ja lasten leikit. Jos etätöihin keskittyminen on vaikeaa, voi kokeilla soittaa itsekin taustamusiikkia tai käyttää kuulokkeita tai korvatulppia.

Jatkuva tai tahallinen häiriköinti ei ole sallittua, ja yörauhaa täytyy ehdottomasti noudattaa. Kuten milloin tahansa muulloinkin, kannattaa häiriöistä pyrkiä keskustelemaan asiallisesti. Koska viruksen leviämisen kannalta kasvokkaisia kontakteja on syytä välttää, voi naapurille kirjoittaa asiallisen lapun, jonka sujauttaa postiluukusta.

Poikkeustilanne voi ymmärrettävästi aiheuttaa stressiä, mutta ärsytyksen lisääntyessä kannattaa pysähtyä ja muistaa, että poikkeusolot koskettavat kaikkia.

Voit lukea koronaviruksesta lisää Kotitalosta.

Milloin soitan hätänumeroon?

Valtakunnallinen hätänumero 112 on tarkoitettu pelastus- tai poliisiviranomaisen kiireellisen avun saamiseksi. Poliisi kannattaa kutsua paikalle aina, kun meneillään on rikos. Toisinaan poliisi on syytä kutsua paikalle myös häiritsevään elämään liittyvissä, pelkoa tai vaaraa aiheuttavissa tilanteissa.

Naapurin juhlista kuuluvat äänet eivät useimmiten ole syy soittaa hätänumeroon.

Mitä pitää sietää?

Esimerkiksi:

  • Suihkussa käyminen yöllä
  • Lasten leikit aamuvarhain
  • Musiikin kuuntelu ja soitinten soitto muutaman tunnin päivässä
  • Television katselu kovalla äänenvoimakkuudella
  • Vieraiden kyläily
  • Uuden vuoden juhlat
  • Remontointi

Mitä ei tarvitse sietää?

Esimerkiksi:

  • Pianon soitto useita tunteja joka päivä
  • Koiran haukunta koko päivän ajan
  • Jatkuva kovaääninen työ