Verkostoituminen on yksi inhokkisanoistani. Minulle se kuvaa kylmää, kliinistä ja agendallista tapaamista, jossa toisesta puristetaan irti jotakin hyötyä itselle. Kuten arvata saattaa, en ole kovin hyvä verkostoitumaan. Puhun kyllä ummet ja lammet kenen kanssa vain koska vain, mutta verkostoitumistermi nostaa aina inhotuksen pintaan.

Verkostoituminen voi kuitenkin semanttisesti johtaa liiaksi harhaan itse asiasta, jossa kyse on pohjimmiltaan ihmisten välisistä kohtaamisista. Kohtaaminen kuulostaakin jo paljon lämpimämmältä termiltä. Omaan korvaan kohtaaminen sisältää kaiun vastavuoroisuudesta, yhdessä tekemisestä, ratkaisukeskeisyydestä ja jopa ilosta. Uskonkin, että verkostoitumis-termin uudelleenbrändäämisellä kohtaamiseksi monikin voisi kokea itsensä paremmaksi sosiaaliseksi perhoseksi kuin mitä on kuvitellut olevansakaan.

En siis identifioidu verkostoitujaksi vaan kohtaajaksi. Vinkkejä verkostoitumiseen on jo netti pullollaan: ”Ole rohkea! Avoin! Aloitteellinen! Innostunut!”. Mitäpä jos ei tunne olevansa edellä mainittuja asioita sosiaalisissa ympyröissä? Aiheen keskustelua laajentaakseni alle on listattu muutama kohtaajan käytännössä toimivaksi toteama, erittäin matalan kynnyksen vinkki kohtaamisiin.

1. Ajattele kohtaamista pelkkänä jutusteluna

Puhuminen ihmisten kanssa on hyvin tavallista ja luonnollista. Pelkkää jutustelua keskustelu uusien ihmisten kanssa lopulta vain on. Kun kohtaamista ajattelee etukäteen pelkkänä jutusteluna, kynnys sen tekemiseen laskee riittävän alas.

2. Kysy, niin sinun ei tarvitse puhua

Ihmiset rakastavat puhua itsestään. Jos pystyt keksimään etukäteen muutaman, avoimen kysymyksen, jotka toimivat kaikille, kysy niitä ja anna kohtaamisen lapiotyö vastapuolelle. Selviät kohtaamisista lähes paineettomasti.

3. Syötä pulma, niin sitä ruvetaan ratkaisemaan

Kävin keväällä asiantuntijatilaisuudessa, josta en tuntenut entuudestaan ketään. Kynnys keskustelun aloittamiseen tuntemattomien kanssa oli edelleen korkea edellisten kohtien jälkeenkin. Olin etukäteen keksinyt, että tarvitsisin tilaisuuden kävijöiden näkemystä erääseen pulmaani.

Ihmisaivot ovat tunnetusti yksi maailman parhaista ongelmanratkaisukoneista. Aloitin illan aikana useita keskusteluja kysymällä vinkkejä pulmaani. Keskustelukumppanien aivorattaiden raksutuksen lähes kuuli ja yhtäkkiä keskustelua virisi vaivattomasti oikealta ja vasemmalta ja sain vielä ratkaisuehdotuksia pulmaani. Win-win-tilanne!

4. Viimeisenä oljenkortena taikakysymys

Tätä kysymystä olen pitänyt vuosia takataskussani varsinaisena taikakysymyksenä, sillä tämä saa kohdattavalta hymyn huulille ja pitkän keskustelun käyntiin kenen kanssa tahansa. Taikakysymys on: ”Miten olet päätynyt tähän kohtaan työurallasi, missä nyt olet?” Kymmenen kertaa kymmenestä vastapuoli ensin naurahtaa ja alkaa sitten tarinoida: ”No siinähän kävi sellainen hauska sattuma, että…”. Voíla! Nosta jalat ylös ja nauti rennosta kohtaamiskeskustelumatkasta.

Seuraava erinomainen kohtaamistilaisuus kiinteistöalan väelle tarjoutuu Isännöintipäivien näyttelyssä Lahdessa 27.9-28.9.2023. Saman katon alle kokoontuu yli tuhat alan ammattilaista, joten kohtaamismahdollisuuksia on todennäköisesti enemmän, kuin ehdit kahtena päivänä hyödyntää. Olen myös paikalla Lahdessa, enkä varmasti aio verkostoitua lainkaan. Mutta kohtaamisia saattaa kertyä vyölle paljonkin.

Kirjoittaja: Hilla Ronkainen

Isännöintiliiton tapahtumatuottajana järjestän laadukkaita ja innostavia tapahtumia isännöintialan ammattilaisille ympäri Suomen. Koulutustemme ja webinaariemme kautta kaikkien isännöintitoimintaa tuottavien ammattilaisten osaaminen kehittyy entisestään.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Hilla Ronkainen

Kirjoita kommenttiHienoa, että haluat jakaa omia kokemuksiasi! Pysy kuitenkin asiassa ja huomioi, että kommenttien tulee liittyä blogikirjoituksen aihepiiriin. Karsimme etukäteen mm. kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt.