Kevään korona-aika on tuonut uusia tuulia myös koulutuksiin ja valmennuksiin. Ketteryyttä on saatu ainakin koulumaailmasta, jossa opettajat joutuivat ”yön yli” siirtymään luokkaopetuksesta verkkoon. Osalle tämä oli helppoa, osa joutui varmasti kipuilemaan.

Itse olen osallistunut yhteen päivän kestävään tuotekehityksen koulutukseen ja pitänyt isännöintiopiskelijoille koulutuksen asiakaspalvelusta ja viestinnästä.

Innostuin. Kokosin vinkit, joilla etäkoulutuksen pitäminen onnistuu:

Vinkki 1: Sisältö on tärkein. Etäkoulutukseen pätee sama perussääntö kuin muihinkin koulutuksiin. Sisältö on tärkein. Tekniset härpäkkeet ovat vain pieni osa, toki oleellinen, jotta osallistujien mielenkiinto ei herpaannu.

Vinkki 2: Sopivat työkalut. Työkaluja löytyy lukuisia. Perusalustana tuntuu ainakin tällä hetkellä olevan Zoom tai Teams, joissa molemmissa on omat hyvät puolensa. Toki muitakin vaihtoehtoja löytyy, ja helppoja lisätyökaluja on runsaasti: Padlet, Kahoot, Flinga, AnswerGarden, Google Jamboard, Tricider. Lista tuntuu olevan loputon. Pitää vain valita itselle parhaat ja mieluisimmat työkalut.

Vinkki 3: Riittävästi taukoja. Etäkoulutuksissa ja -valmennuksissa osallistujien keskittyminen on lyhytjänteisempää, joten rytmityksen pitää olla nopeampi. Lyhyitä taukoja pitää olla useammin, ruokatauolla sitten hengähdetään pidempään.

Vinkki 4: Vuorovaikutuksen luominen. Koska osallistujat eivät ole fyysisesti läsnä, pitää heitä tutustuttaa toisiinsa enemmän ja luoda vuorovaikutusta heidän välilleen.

Tässä tulevat peliin mukaan tekniset apuvälineet. Opetuksen lomassa voi kysyä pieniä kysymyksiä, joihin vastataan Teamsin tai Zoomin chatissä, ideoita voi kerätä ja ryhmittää Flingassa, äänestää Triciderissä. Itse käytin näitä pitämässäni koulutuksessa, mutta paljon muitakin työkaluja on. Esimerkiksi AnswerGarden sopii hyvin ideoiden keräämiseen.

Vinkki 5: Huolehdi, että kaikki pysyvät mukana. Visuaalisuus auttaa osallistujaa muistamaan asioita. Kouluttajan puheen rytmi kannattaa olla hitaampi ja asioita pitää toistaa. Osallistujien esittely videokuvalla ja Mikä sai sinut viimeksi hymyilemään -kysymyksellä tutustuttaa ihmisiä toisiinsa. Lisäksi kannattaa aina myös ensin sanoa nimensä, kun puhuu mikrofonin kautta.

Jos jokin ei menekään kuin Strömsössä, ei haittaa! Kukaan ei huomaa, kun et tee siitä numeroa. Ensi kerralla osaat senkin asian, ja kohta olet pro.

Anne Murtomäki

Kirjoittaja: Anne Murtomäki

Jäsenpalvelupäällikkönä Isännöintiliitossa ja aiemmin isännöitsijänä toimineena seuraan isännöinnin arkea, asumista ja yhteiskunnallisia ilmiöitä. Sydäntä lähellä ovat myös isännöitsijän ja hallituksen välinen yhteistyö, asukasviestintä sekä valmennukset ja työpajailut.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Anne Murtomäki

Kirjoita kommenttiHienoa että haluat jakaa omia kokemuksiasi. Pysy kuitenkin asiallisesti asiassa. Karsimme etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.