Ilmastomuutoksen pysäyttämisessä ovat viimeiset sekunnit käsillä. Suomella on maailmanlaajuisesti kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali yhteiskunta vuonna 2035.

Jotta maailma pelastuu, tarvitaan isoja tekoja asumisessa. Teollisuudelta ja liikenteeltäkin tarvitaan toki omat panoksensa, mutta asumisessa on vielä paljon kyntämätöntä maaperää. Kiinteistöt tuottavat puolet maailman hiilidioksidipäästöistä ja kuluttavat energiasta 40 prosenttia. Pelkästään rakennusten lämmittäminen aiheutti viime vuonna 53 prosenttia pääkaupunkiseudun päästöistä. Paljon on tehtävää.

Ilmastoasioissa on isännöinnillä paljon mahdollisuuksia

Isännöinti on asumisen päästöjen vähentämisessä keskeisessä roolissa, mikä vaatii vahvaa asiantuntemusta energia-asioissa. Tarvitaan kykyä johtaa päästöjen vähentämiseen tähtääviä taloyhtiön hankkeita sekä ostaa siihen tarvittavia palveluita ja ratkaisuja.

Isännöinnin on osattava huomioida ilmastonmuutoksen tuomat olosuhdemuutokset ja energiatehokkuusvaatimukset kiinteistön korjaushankkeissa ja päivittäisessä kunnossapidossa. Isännöinti on keskeinen tekijä, jotta energiaremonttiasioita saadaan taloyhtiössä edistettyä – aina mahdollisuuksien kartoittamisesta päätöksentekoon sekä kumppanien ja toteutusmallien valintaan.

Energia-asiat ovat myös mahdollisuus tuoda isoja rahallisia säästöjä taloyhtiölle. Esimerkiksi lämmitysdataa seuraamalla ja lämpötilaa säätämällä voidaan säästää lämmityskuluissa jopa 10 prosenttia. Kotitalo-lehti kertoo taloyhtiöstä, joka vähensi pienillä teknisillä muutoksilla vedenkulutustaan 25 prosentilla.

Uudet, mielenkiintoiset isännöinnin työtehtävät houkuttelevat uusia ammattilaisia isännöinnin pariin

Isännöinnissä tarvitaan uudenlaista osaamista. Isännöintiyrityksiin tulee tarjolle mielenkiintoisia työtehtäviä niille, jotka hallitsevat energiakysymykset, projektijohtamisen ja digitaaliset palvelut. Kun esimerkiksi erilaisilla seurantatyökaluilla kertyy dataa kiinteistön kulutuksesta, on sitä osattava tulkita ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä.

Ilmastohaasteeseen vastaamalla isännöintialan imago paranee. Uudet, mielenkiintoiset isännöinnin työtehtävät houkuttelevat uusia ammattilaisia isännöinnin pariin. Asumisen ilmastohaaste luo uusia liiketoiminta- ja palvelumahdollisuuksia isännöinnille, kun osaavan, ajan hermolla olevan ja laadukkaan isännöinnin tarve korostuu.

Isännöinnin ammattilainen, oletko valmis pelastamaan maailman?

Kirjoitus pohjautuu isännöinnin energiaseminaarissa 6.2.2020 johtaja Reetta Yrttimaan kanssa pitämääni puheenvuoroon.

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Isännöinnin merkitys vahvistuu entisestään ja asiakkaiden toiveet kasvavat. Digitalisaatio ja palvelukehittäminen mahdollistavat isännöinnissä liiketoiminnan kehittämisen kohti parempia asumisen palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Työskentelen hyvän isännöinnin asialla Isännöintiliitossa johtajana. Tekemistä riittää ja mahdollisuuksia on monia! Twitterissä @mariannefalck

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt