Isännöintiliitto on pitänyt hallitusneuvotteluissa esillä taloyhtiöasumista koskevia haasteita. Iloksemme hallitusohjelma tunnistaa hyvin taloyhtiöiden tulevaisuuden haasteet. Tietyt hallitusohjelman kirjaukset herättävät kuitenkin kysymyksiä siitä, miten hallituksen toimet vaikuttavat isännöintialan jo kroonistuneeseen osaajapulaan.

Petteri Orpon uuden hallituksen ohjelmassa on tunnistettu koko maata koskettava merkittävä osaajavaje eri toimialoilla. Tuoreessa hallitusohjelmassa on haettu ratkaisuja erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä opetusalan ja vienti- ja teollisuusmaakuntien työvoiman tarpeisiin. Toisaalta hallitus tiukentaa työperäistä maahanmuuttoa, mikä lisännee kilpailua työntekijöistä. Isännöinti on hyvin kotimainen ala eikä alan osaajapulaan ole tähänkään asti etsitty vastauksia työperäisestä maahanmuutosta.

Aikuiskoulutustuen poisto vähentänee isännöintialan koulutukseen hakeutuvien määrää.

Isännöintialan osaajapulaa ei ainakaan helpota hallituksen kaavailema aikuiskoulutustuen poisto ensi vuoden elokuusta lähtien. Alalle tullaan keskimäärin verrattain varttuneina, ja iso osa alan uusista tekijöistä on alan vaihtajia. Aikuiskoulutustuki on helpottanut ja mahdollistanut alan vaihdon. Aikuiskoulutustuen poisto vähentänee siksi isännöintialan koulutukseen hakeutuvien määrää. Edelleen haasteena on, että isännöintiin ei ole olemassa perustutkintoa.

Hallitus haluaa kannustaa yli 65-vuotiaita jatkamaan työntekoa. Lisäksi yli 55-vuotiaana palkattujen uusien työntekijöiden eläkemaksujen maksuluokkiin kaavaillaan kevennyksiä. Koska isännöintialalla on varttunutta työvoimaa, väestön eläköityminen näkyy voimakkaasti. Jos kokeneet tekijät venyttävät eläkkeelle jäämistään parilla vuodella, tuo se pientä helpotusta tekijäpulaan.

Jos kokeneet tekijät venyttävät eläkkeelle jäämistään parilla vuodella, tuo se pientä helpotusta tekijäpulaan.

Isännöinti vaatii koko ajan monipuolisempaa ja syvällisempää osaamista ja erikoistumista, jolloin uusien ammattilaisten kouluttaminen isännöintialalle työttömistä työnhakijoista on yhä vaikeampaa. Hallitus lupaa ohjelmassaan kehittää työvoimapalveluita. Niiden kehittäminen toivottavasti mahdollistaa sopivimpien alanvaihtajien löytymisen myös isännöintiyrityksiin.

Kirjoittaja: Marianne Falck-Hvilstafeldt

Isännöinnin merkitys vahvistuu entisestään ja asiakkaiden toiveet kasvavat. Digitalisaatio ja palvelukehittäminen mahdollistavat isännöinnissä liiketoiminnan kehittämisen kohti parempia asumisen palveluita ja loistavia asiakaskokemuksia. Työskentelen hyvän isännöinnin asialla Isännöintiliitossa johtajana. Tekemistä riittää ja mahdollisuuksia on monia! Twitterissä @mariannefalck

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Marianne Falck-Hvilstafeldt

Kirjoita kommenttiHienoa, että haluat jakaa omia kokemuksiasi! Pysy kuitenkin asiassa ja huomioi, että kommenttien tulee liittyä blogikirjoituksen aihepiiriin. Karsimme etukäteen mm. kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt.