Onko termi proptech jo tuttu? Sanaa käytetään kuvaamaan innovaatioita, jotka jollain tavalla liittyvät kiinteistöjen myyntiin, hallintaan, rahoittamiseen tai kehittämiseen. Proptechistä on hyvää vauhtia nousemassa fintechin kaltainen hype-sana, jota käyttämällä houkutellaan sijoittajien rahoja. Jo nyt voidaan sanoa, että innostus proptechiä kohtaan ei ole täysin turhaa.

Proptech on lyhenne sanoista property technology eli kiinteistöteknologia. Väljän kattotermin alle mahtuu kaikenlaisia keksintöjä virtuaalisista taloesittelyistä joukkolainoitukseen ja 3D-mallinnuksesta viestintäapplikaatioihin. Kaikkien tavoitteena on tuoda jotain uutta kiinteistöalalle, joka on pitkään ollut lähes immuuni digitalisaatiolle.

Iso-Britanniassa kuhina proptechin ympärillä käy kuumana. Ensimmäinen mullistuksen jalkoihin jäävä ammatti näyttää olevan perinteinen  kiinteistönvälittäjä, jonka leipää nakertavat useat asuntojen välittämiseen ja myyntiin keskittyvät online-alustat ja ratkaisut. Kuten digi-murroksissa yleensä, tässäkin asiakkaat seuraavat sen perässä, joka tarjoaa helpointa ja/tai halvinta ratkaisua, ja nettivälittäminen onkin laittanut brittivälittäjät ahtaalle.

Uuden teknologian hyödyntäminen alkaa olla elinehto kovenevassa kiinteistöbisneksessä.

Kiinteistöjen rahoittaminen on sekin murroksessa. Rakennusprojektien joukkorahoitusalustat ovat tulleet jo Suomeen asti, mainittakoon niistä asuntoprojekteja rahoittava Groundfunding ja uusiutuvan energian hankkeita rahoittava Joukon Voima.

Viestintä ja talotekniikka trendaavat

Kiinteistömanageerauksen ja isännöinnin puolella on nähtävissä kaksi päätrendiä, talotekniikka ja asukasviestintä. Ensimmäinen hyödyntää älymittareita, sensoreita, avointa dataa ja algoritmeja. Lopputulemana on tietoa yhdisteleviä sovelluksia, jotka monitoroivat, ennustavat ja säätävät talotekniikkaa kiinteistöissä. Toinen päätrendi tuo asukasviestinnän älypuhelimeen. Vikailmoitukset, tilavaraukset ja asukasviestit hoituvat yhden kännykkäsovelluksen kautta. Lisäksi mukana on usein vuokrankeruu ja vuokralaisten hallinta, joka kuuluu isännöinnin tehtäviin useissa maissa.

Yhtä suurta mullistusta “isännöinnin uberin” tapaan ei vielä ole näkyvissä, mutta useita pieniä mullistuksia on luvassa. Isännöinnin toimenkuva on niin laaja, että sen mullistaminen kertarysäyksellä olisi vaikeaa. Todennäköisempää on, että isännöinti kehittyy toiminto kerrallaan: digitalisoidaan asukasviestintä, tilavaraukset, vastikkeet, hallinto, kilpailutukset ja niin edelleen. Kehitystä kannustavat asiakkaiden toiveet ja kustannustehokkuuden tavoittelu.

Oli proptech-sanasta mitä mieltä tahansa, ennusmerkit ovat varsin selvät: uuden teknologian hyödyntäminen alkaa olla elinehto kovenevassa kiinteistöbisneksessä.

Kirjoittaja: Aki Salo

Isännöintiliiton asiakkuusjohtajana katson isännöintialaa sekä markkinointi-ihmisen että taloyhtiöaktiivin silmin. Haluan auttaa isännöintiä luomaan uusia palvelutuotteita ja sitä kautta kohtaamaan asiakkaansa paremmin.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Aki Salo