Noin 3000 asukasta on tämän kevään aikana kertonut kokemuksiaan ja odotuksiaan omasta taloyhtiöstään Talokysely.fi-palvelun kautta. Tuloksia on saatu yhteensä 180 taloyhtiöstä ympäri Suomen. Isännöintiliiton tammikuussa julkistama Talokysely.fi-palvelu on vasta alkutaipaleella, mutta jo nyt voi tehdä joitain havaintoja taloyhtiöasukkaiden tyytyväisyydestä.

Taloyhtiöasukkaat ovat erittäin tyytyväisiä kotitalonsa turvallisuuteen ja rauhallisuuteen. Nämä arjen perusasiat ovat ehkä paremmalla tasolla kuin yhteiskunnallisen keskustelun perusteella voisi olettaa. Vastanneista esimerkiksi 81 prosenttia piti taloyhtiötään turvallisena asumisympäristönä. Asukkaista 75 prosenttia kuvaili taloyhtiötään myös rauhalliseksi.

Taloyhtiöasuminen tarjoaa hyvää ja toimivaa arkea suurelle suomalaiselle enemmistölle.

Taloyhtiössä asumisen mielikuva paranee, kun myös hiljainen enemmistö saa äänensä kuuluviin. Kiinnostavaa on, että viihtyminen, turvallisuus ja arjen toimivuus ovat hyvällä tasolla kaiken ikäisissä taloissa: paljon parjatuissa 70-luvun lähiötaloissa asumistyytyväisyys on samalla tasolla kuin muissakin taloyhtiöissä.

Lisää taloyhtiöviestintää

Taloyhtiöasuminen tarjoaa hyvää ja toimivaa arkea suurelle suomalaiselle enemmistölle. Isännöinnin voi tässä mielessä katsoa onnistuneen erinomaisesti – palvelut on järjestetty toimivasti, pienet viat korjataan ja arki rullaa. Ne asiat, joihin asukkaat ovat vähemmän tyytyväisiä, eivät suoraan kytkeydy isännöinnin tai kiinteistöhuollon onnistumiseen. Asukkaat ja osakkaat haluavat parempia piha-alueita, parempaa äänieritystä, enemmän naapuriapua ja enemmän yhteistä tekemistä. Kaikkiin taloyhtiöihin pätee kuitenkin seuraava: jokaisessa talossa asuu sekä yhteisöllisyyttä kaipaavia että niitä, jotka eivät sitä halua. Vain harvasta taloyhtiöstä taitaa rakentua kokonaisuutena yhteisöllisiä.

Vaikka taloyhtiössä olisi mahdollista viestiä avoimesti ja monikanavaisesti, tätä mahdollisuutta ei riittävästi hyödynnetä. Ennen tietoa saivat vain ne, jotka olivat aktiivisia. Nykyään ihmiset haluavat mahdollisuuden päästä käsiksi tietoon, mutta valitsevat itse mihin syventyvät tai mihin haluavat alkaa vaikuttaa. Tätä voisi verrata sosiaalisen median seurantaan: feediä silmäillään, mutta itse valitaan mihin syvennytään tai reagoidaan.

Talokysely.fi – uusia ominaisuuksia syyskuussa

Talokysely.fi on tarkoitettu isännöintialan ja taloyhtiöiden yhteiseksi työkaluksi, jonka avulla löydetään jokaisen yhtiön kehittämiskohdat ja vahvuudet. Palvelun kehitys jatkuu, ja syksyllä pääsemme esittelemään seuraavat uudet ominaisuudet:

  • Asumisen tyytyväisyys -kyselyyn voi lisätä taloyhtiökohtaisia omia kysymyksiä.
  • Taloyhtiön tuloksia voi vertailla esim. saman ikäisiin, saman kokoisiin tai saman alueen taloyhtiöihin.
  • Isännöitsijät voivat myös vertailla taloyhtiöitä keskenään.
  • Tulossa on myös lisää valmiita kyselymoduleita.

Talokysely.fi on myös pieni esimerkki digitalisaation etenemisestä. Saaduista 3000 vastauksesta 90 % on saatu sähköisesti. Asukkaat ja osakkaat ovat vastanneet kyselyyn tietokoneilla ja älylaitteilla, kun heitä on siihen kannustettu. Monelle vastaajalle se lienee ollut ensimmäinen kerta, kun he ovat voineet osallistua oman taloyhtiönsä asioihin digitaalisesti.

Kirjoittajan paikkakuva

Kirjoittaja: Pekka Harjunkoski

Pekka Harjunkoski työskenteli Isännöintiliiton kehityspäällikkönä syyskuuhun 2018.

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Pekka Harjunkoski

2 Kommenttia

  1. Riippuu taloyhtiöstä ja onko sisäpiirejä, jotka ajavat vain omaa asiaa. Jatkossa isännöintiala tulee hamuamaan enstistä suurempaa osuutta remonttirahoista. Pienet taloyhtiöt ja eläkeläishallitukset ovat helisemässä.

    Parasta mahdollista infoa isännöinnistä ja taloyhtiöiden hallituksesta:
    http://www.museokatu.com

  2. Löysin sähköpostistani kehotuksen vastata Talokysely.fi/lähteenpuisto – linkin kyselyyn. Lokakuun loppuun mennessä. Linkki vaan ei auennut. Yrtin toista kautta, vaan se osoite Talokyselyyn vaati salasanan. Mistä minä sen? Lupasi lähettää uuden salasanan s-postiini. En saanut huolimatta useista yrityksistä.

    Siis miksi tämä kysely, jos siihen ei pääse vastaamaan? Asiaa olisi, mikäli vapaa kirjoitus on sallittu. Ja painavaa: hallitus ei ole noudattanut yhtiökokouksen päätöstä, eikä kaupungin lupapäätöstä. Hallitus huijaa härskisti. Luottaa siihen, että uusia jäseniä ei hallitukseen löydy.