Miten me selviämme tulevan talven energianhinnoista? 

Riittävätkö rahat tulevaisuudessa?  

Ovatko energiaratkaisumme sellaisia, että ne ovat energian hinnan kohotessa ja ilmastonmuutoksen muuttaessa maailmaa kestäviä? 

Entä hellekesien korvennuksessa: onko taloyhtiössämme kaikki keinot käytössä vai pitäisikö harkita kaukojäähdytystä, maaviilennystä tai vaikkapa kannustaa osakkaita ilmalämpöpumppujen hankintaan? 

Ja onko hulevesiasiat hyvällä tolalla, jos myrskysateet ja tulvat lisääntyvät? 

Nämä energiamurrokseen ja ilmastonmuutokseen liittyvät kysymykset askarruttavat monia asukkaita ja osakkaita. Asukkaan mieleen energian hinta, helle tai tulvat tulevat kuitenkin vasta asian ollessa akuutti.  

Mutta fiksu hallitus ja isännöitsijä osaavat katsoa tulevaisuuteen ja varautua tai tehdä muutoksia jo hyvän sään aikana. Ja näin onkin monessa taloyhtiössä: esimerkiksi Isännöintiliiton alkukeväästä toteuttaman Energiabarometrin vastausten mukaan noin 34 prosentissa kaikista taloyhtiöistä suunnitellaan energiatehokkuuden parantamista seuraavan viiden vuoden aikana.

Muutoksia on usein myös edullisempaa tehdä hyvissä ajoin – kuten magmaakin kuumemmilta maalämpömarkkinoilta olemme nyt oppineet. Jos kysyntä nousee rytisemällä, myös hinnat kohoavat kovaa vauhtia.

Tukea tarjolla valtiolta ja pankeilta

Myös valtiovalta panostaa nyt ilmastonmuutoksen torjuntaan asumisessa ennätysvauhtia. ARA-tukia energiaremonteille on tarjolla valtion budjetista enemmän kuin koskaan aiemmin.  

Suunnitteilla on myös uusi avustus kaukolämpölaitteistojen vaihtamiseksi matalalämpöiseen kaukolämpöön soveltuviksi. Harmillisesti tämän avustusten vaikutuksen arvioimme varsin maltilliseksi, koska laitteistomuutokset eivät ole taloyhtiöille kannattavia avustuksenkaan kanssa, ellei laitteiston vaihto ole muuten edessä. Mutta suunta on hyvä ja selvä: Suomi pyrkii kaikin keinoin kohti hiilineutraaliutta. 

Taloyhtiöille ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät valtion porkkanoiden lisäksi myös pankkisektorilla. EU:n vastuullisuuteen velvoittavien säädösten tiukentuessa pankit pyrkivät tarjoamaan yhä suuremman osuuden lainoituksestaan ilmastoystävällisinä. Tällöin pankki siis lainoittaa ilmaston kannalta kestäviä hankkeita tavallista edullisemmilla ehdoilla. Myös isännöitsijöiden tietoisuus vihreistä lainoista on Energiabarometrin mukaan kasvanut vuodessa rutkasti: vuonna 2021 7 % vastaajista tunsi vihreät taloyhtiölainat, kun 2022 vastaajista jo 27 % tiesi käsitteen. 

Entä miten isännöintiyritys voi menestyä tässä muutoksessa?

Fiksu isännöitsijä osaa neuvoa taloyhtiöitään proaktiivisesti energiatehokkuusasioissa tai ilmastonmuutoksen myötä tulevissa muissa muutostarpeissa. Kuten muissakin hankkeissa, energiatehokkuuden teknistä tai projektinjohdollista osaamista voidaan ostaa taloyhtiöön ulkopuolisilta toimijoilta. Isännöitsijän tehtävänä on tuntea kenttää niin, että osaa kilpailuttaa konsultit, ottaa selvää ARA-tuista ja kysyä vihreän lainoituksen mahdollisuuksista pankista. 

 Isännöintiyritys voi tukea työntekijöitään kouluttamalla heitä. Esimerkiksi meidän webinaaritarjonnastamme tai Kiinkon koulutuksista löytyy tällä hetkellä energiaremontteihin liittyviä koulutuksia. 

Isommista haasteista kiinnostunut isännöintiyritys voi myös miettiä, olisiko energiatehokkuuden tai vastuullisuuden teemoissa isomman kehittämisen tai uuden liiketoiminnan mahdollisuuksia.  

Kirahubin kautta yrityksille jaetaan myös tukea tällaiseen kehittämiseen sekä Suomessa että ulkomaille suuntautuvaan liiketoimintaan. Jos liiketoiminnan kasvattaminen kansainväliseksi kiinnostaa, niin nyt kannattaisi takoa: suomalaisella energiatehokkuusosaamisella voisi hyvin olla kysyntää nyt esimerkiksi eri Euroopan maissa energiakriisin kolkutellessa ovella. 

BusinessFinland jakaa tukea kiinteistöalan ilmastonmuutosta torjuviin ja vähähiilisyyttä tukeviin hankkeisiin syksyn aikana. Hakukriteerien mukaan ”projektit voivat liittyä esimerkiksi energiatehokkuuteen, ilmasto- ja ympäristöratkaisuihin, uusiin energiaratkaisuihin tai vähähiiliseen rakennettuun ympäristöön ja siihen liittyviin digitaalisiin ratkaisuihin”. Haku on auki lokakuun loppuun ja sopisi hyvin myös isännöintialan toimijoille.

Mahdollisuuksia on siis eri tasoilla. Kun katsomme ennusteita ilmastonmuutoksen vaikutuksista tulevien vuosikymmenten aikana, tällä osaamisella on kysyntää myös jatkossa.

Kirjoittaja: Liina Länsiluoto

Liinalla on yli kymmenen vuoden kokemus asumisen kehittämisestä viestinnän, palvelukehittämisen ja vastuullisuuden saralta. Isännöitsijät ovat paljon vartijoita muun muassa kansallisvarallisuutemme hoitajina, ilmastonmuutosta hillitsemässä sekä tietysti turvallista ja viihtyisää asumista luomassa. On hienoa tehdä töitä näiden teemojen eteen!

Katso kaikki artikkelit kirjoittajalta Liina Länsiluoto